Hrvatsko IT tržište pada treću godinu zaredom

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2011. u 17:10

Potrošnja proizvoda i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2011. past će za 2,7 posto u odnosu na godinu ranije, na 1,03 milijarde dolara, pokazuju revidirane prognoze analitičke kuće IDC Adriatics.

Ova će godina tako biti treća zaredom u kojoj se bilježi pad. U 2012. godini očekuje se pak rast od 2,3 posto, odnosno obujam IT potrošnje od 1,05 milijardi dolara. Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.

“Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju te nedavni parlamentarni izbori dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena”, ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa. “No, i pri tom treba naglasiti da se i ta prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih uz sposobnost servisiranja vanjskog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svjetskoj ekonomiji. U suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao”.

Prema prognozi, u ovoj su godini sve sastavnice hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabilježile pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja, napominju iz IDC-a. Potrošnja na hardver i dalje zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ga isporuke IT usluga i softvera.

Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2012. godini bit će odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji, navode iz IDC Adriaticsa. Međutim, napominju da će mnogo toga ovisiti o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close