GRAF: Ovako se kretala prosječna bruto plaća u zadnje dvije godine

U veljači je zabilježen pad prosječne neto i bruto plaće na mjesečnoj razini te njihov rast u odnosu na isti mjesec 2011, pišu analitičari u današnjem izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Kretanje prosječne mjesečne bruto plaće u zadnje dvije godine / Graf: RBA

Prosječna neto plaća po zaposlenom u Hrvatskoj, isplaćena u pravnim osobama, u veljači je iznosila 5.363 kune što je za 100 kuna manje nego u siječnju odnosno predstavlja pad od 1,8 posto na mjesečnoj razini. Promatraju se li neto plaće na godišnjoj razini vidljivo je da je prosječna isplaćena neto plaća viša za 121 kunu odnosno da je nastavila rasti po godišnjoj stopi od 2,3 posto, stoji u analizi. Međutim, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) vidljivo je da realno prosječna neto plaća na godišnjoj razini bilježi rast od 1 posto (godišnja stopa inflacije u veljači iznosila je 1,3 posto).

S druge strane, prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.702 kune što je nominalno 144 kune manje u odnosu na siječanj te predstavlja mjesečni pad od 1,8 posto. Na godišnjoj razini zabilježen je nominalni rast bruto plaća od 2,9 posto odnosno realan rast od 1,6 posto. Tako je u prva dva mjeseca ove godine prosječna neto plaća nominalno 2,3 posto viša u odnosu na isto razdoblje lani dok je prosječna bruto plaća nominalno viša za 2,8 posto.

U ovoj godini RBA analitičari ne očekuju rast prosječnih neto plaća uslijed očekivanog ponovnog pada gospodarstva te negativnih trendova na tržištu rada već očekuju njihovu stagnaciju u nominalnim iznosima dok bi u realnim iznosima mogle zabilježiti i blagi pad. Nadalje, izmjene poreznih razreda i osobnog odbitka, koje su stupile na snagu u ožujku, različito će se odraziti na neto plaće ovisno o faktoru osobnog odbitka dok će smanjenje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje (s 15 na 13 posto) od svibnja ove godine utjecati na smanjenje bruto plaće umanjujući tako trošak rada, zaključuje se u analizi.

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve