EU se zalaže za osnivanje posebnog tijela za nadzor bonitetnih agencija

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker otišao je čak i korak dalje te zahtijeva stvaranje vlastite, europske kreditne agencije koja bi bila pod nadzorom Europske središnje banke

Nakon svih turbulencija na financijskim tržištima sve je više kritika na račun agencija za kreditni rejting koje procijenjuju kreditni bonitet banaka, tvrtki, pa čak i država. Zbog toga Europska komisija traži njihov nadzor.

Trostruko A najbolja je ocjena za kreditni bonitet koju mogu dobiti banke ili države i koju dijele rejting agencije. Ocjene za Grčku i Španjolsku su se pogoršale, a zbog smanjenja ocjene kreditnog boniteta za Grčku, a nakon toga i za Španjolsku, kriza dugova u ove dvije zemlje postala je još dramatičnija. Od ocjene B+ nadalje državne obveznice su bez vrijednosti. U procjenama kreditnog boniteta vodeću riječ imaju rejting agencije u SAD-u i Velikoj Britaniji, prije svega Standard & Poors, Fitch i Moodys.

Tko kontrolira ove agencije koje sjede u SAD-u i Velikoj Britaniji, dakle izvan eurozone? U Europi tu zadaću manje više bez velikog uspjeha obavljaju nacionalni financijski nadzorni organi. To sada Europska komisija želi promijeniti. Prema prijedlozima Michela Barniera, povjerenika za unutarnje tržište i usluge, ubuduće će novo europsko tijelo za nadzor burzi kontrolirati kreditne agencije kojima očito do sada nacionalne ustanove nisu mogle stati na kraj. Europsko kontrolno tijelo ubuduće će biti ovlašteno za pokretanje istrage ukoliko agencije donesu upitnu procjenu. Bit će moguće zatražiti dokumente, saslušati osumnjičene i odrediti kazne.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker otišao je čak i korak dalje te zahtijeva stvaranje vlastite, europske kreditne agencije koja bi bila pod nadzorom Europske središnje banke. Najveći problem kod svih navedenih prijedloga je taj što su agencije dale sporne procjene, ali su ipak djelovale neovisno od političkog pritiska. U tome je bila i njihova snaga.

Agencija koja bi ovisila o dobroj volji financijski poljuljanih vlada zemalja članica EU-a imala bi vrlo malu vjerodostojnost na tržištima. Zbog toga je Europska komisija u svojim prijedlozima naglasila da traži veliku transparentnost kod reguliranja financijskih tržišta. Među ostalim se spominje i sjedište za novo europsko tijelo za nadgledanje financijskih tržišta (ESM). Povjerenik Barnier, kao pravi francuski domoljub, zalaže se za Pariz.

No ostaje otvoreno i pitanje hoće li planove povjerenika Barniera prihvatiti i Vijeće ministara financija – i to unatoč svim isticanjima na brojnim summitima kako su neophodni bolji nadzor i reguliranje financijskih tržišta.

(Deutsche Welle)

Komentari (1)
 • peacemaker
  peacemaker 14:46 3.6.2010.

  Posebno tijelo za nadzor posebnih bonitetnih agencija za posebni svijet u posebnom bankrotu?

  Kako bez novca otvoriti vlastitu banku?
  Kako stvoriti jeftin i efikasan sustav razmjene roba i usluga kroz transakcije pod vašom, a ne tuđom kontrolom? Osnovati vlastitu banku, potpuno suprotno uvriježenom mišljenju uopće nije teško, štoviše, to je sasvim jednostavno:

  Alternativa Postoji, Ali Se Ne Vidi: TVOJA Nova Banka [cromalternativemoney.org]

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve