Dužničke nevolje nagrizaju povjerenje ulagača

VIJESTI 14.6.2012. 15:05 Poslovni dnevnik

Europske dionice oslabile su u četvrtak u nervoznoj trgovini budući da dužničke nevolje u eurozoni nastavljaju nagrizati povjerenje ulagača uoči ključnih nedjeljnih parlamentarnih izbora u Grčkoj.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako 0,6 posto, na 5.453 boda, frankfurtski DAX bio je u minusu 0,5 posto i iznosio je 6.124 boda a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.014 bodova. Nesigurnost uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora u Grčkoj nagrizla je i u četvrtak sklonost ulagača riziku a na udaru su ponovo bile cikličke dionice, posebno one u rudarskom i automobilskom sektoru.

Tako je Daimler oslabio 2,8 posto, BMW 2,7 posto a Peugeot i Renault po 2,6 posto. Na gubitku su bili i Antofagasta, Anglo American i Xstrata, u rasponu od 2,1 do 3,1 posto. Slabljenje osobne potražnje zbog dužničke krize u zoni primjene jedinstvene europske valute utjecalo je i na posrnulog finskog proizvođača mobitela Nokiju, čija je dionica pojeftinila 10,1 posto nakon što je najavio novih do 10 tisuća otkaza u sklopu opsežnih mjera štednje.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajala se i švicarska banka Credit Suisse, čija je dionica oslabila 8,8 posto nakon što je Švicarska narodna banka pozvala drugog po veličini zajmodavca u zemlji da ojača kapitalnu osnovicu kako bi se bolje zaštitio od krize u eurozoni.

Napetost na tržištima očitovala se i u prinosima na španjolske državne obveznice, koji su u četvrtak porasli na neodrživih sedam posto. Agencija Moody's snizila je španjolski rejting za tri razine, na ‘Baa3’, upozoravajući da bi Madrid mogao imati problema s vraćanjem odobrene pomoći s ozbirom na slabo gospodarstvo. Porasli su i prinosi na talijanske državne obveznice na aukciji održanoj u četvrtak, usprkos dobroj potražnji.

“Čak i ako se stanje u Grčkoj ovog vikenda raščisti, mislim da se situacija neće dramatično promijeniti i da će apetit za rizikom ostati prigušen”, drži Iak Williams iz Peel Hunta. Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,2 posto i zaključio trgovinu na 8.568 bodova.

(Hina/pd)

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. pregled prometa na svjetskim burzama (New York Stock Exchange NYSE, NASDAQ, London Stock Exchange LS

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh