Dužničke nevolje nagrizaju povjerenje ulagača

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2012. u 15:05

Europske dionice oslabile su u četvrtak u nervoznoj trgovini budući da dužničke nevolje u eurozoni nastavljaju nagrizati povjerenje ulagača uoči ključnih nedjeljnih parlamentarnih izbora u Grčkoj.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je tako 0,6 posto, na 5.453 boda, frankfurtski DAX bio je u minusu 0,5 posto i iznosio je 6.124 boda a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.014 bodova. Nesigurnost uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora u Grčkoj nagrizla je i u četvrtak sklonost ulagača riziku a na udaru su ponovo bile cikličke dionice, posebno one u rudarskom i automobilskom sektoru.

Tako je Daimler oslabio 2,8 posto, BMW 2,7 posto a Peugeot i Renault po 2,6 posto. Na gubitku su bili i Antofagasta, Anglo American i Xstrata, u rasponu od 2,1 do 3,1 posto. Slabljenje osobne potražnje zbog dužničke krize u zoni primjene jedinstvene europske valute utjecalo je i na posrnulog finskog proizvođača mobitela Nokiju, čija je dionica pojeftinila 10,1 posto nakon što je najavio novih do 10 tisuća otkaza u sklopu opsežnih mjera štednje.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajala se i švicarska banka Credit Suisse, čija je dionica oslabila 8,8 posto nakon što je Švicarska narodna banka pozvala drugog po veličini zajmodavca u zemlji da ojača kapitalnu osnovicu kako bi se bolje zaštitio od krize u eurozoni.

Napetost na tržištima očitovala se i u prinosima na španjolske državne obveznice, koji su u četvrtak porasli na neodrživih sedam posto. Agencija Moody’s snizila je španjolski rejting za tri razine, na ‘Baa3’, upozoravajući da bi Madrid mogao imati problema s vraćanjem odobrene pomoći s ozbirom na slabo gospodarstvo. Porasli su i prinosi na talijanske državne obveznice na aukciji održanoj u četvrtak, usprkos dobroj potražnji.

“Čak i ako se stanje u Grčkoj ovog vikenda raščisti, mislim da se situacija neće dramatično promijeniti i da će apetit za rizikom ostati prigušen”, drži Iak Williams iz Peel Hunta. Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,2 posto i zaključio trgovinu na 8.568 bodova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close