Cijene nafte u Londonu iznad 118 dolara

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2011. u 13:55

Cijene nafte porasle su danas na londonskom tržištu iznad 118 dolara, zahvaljujući najnovijem potezu u rješavanju dužničke krize u eurozoni i naznakama napretka u pregovorima o smanjenju američkog deficita.

Tako je cijena sirove nafte na londonskom tržištu porasla za 53 centi, na 118,04 dolara za barel, nakon što je nakratko dosegnula 118,35 dolara. Barel nafte na američkom tržištu poskupio je za 29 centi, na 99,42 dolara. “Riječ je o kombinaciji boljeg raspoloženja, slabijeg dolara, manjeg straha od rizičnih ulaganja te nekih pozitivnih vijesti s područja gospodarstva”, kazao je Eugen Weinberg, analitičar frankfurtskog Commerzbanka.

Jučer su na hitnom summitu čelnici eurozone postigli dogovor o drugom po redu paketu pomoći prezaduženoj Grčkoj. Novi paket pomoći iznosi ukupno 158 milijardi eura. EU i Međunarodni monetarni fond pritom će osigurati 109 milijardi eura, otprilike isto kao i u prvom paketu pomoći prije godinu dana, a u pomoći će sudjelovati i privatni sektor s otprilike 50 milijardi eura.

Cijene nafte također su dobile podršku od znakova napretka u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanja razine zaduživanja države. Premda je Bijela kuća odbacila špekulacije na tržištu da su pregovarači blizu dogovora, ipak je poručila da se nazire sporazum o balansiranom deficitu. Odluka Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da više neće posezati u strateške rezerve nafte također je poduprla cijene nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim web stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer pala za 32 centa u odnosu na prethodni dan, na 113,2 dolara za barel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close