CERN: Čestica koju smo otkrili podudara se s ‘božjom česticom’

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2012. u 10:10

Znanstvenici u CERN-u pronašli su novi česticu, obznanio je svijetu glasnogovornik CERN-a Joe Incandela čija je ishitrena izjava objavljena na službenoj stranici CERN-a te ubrzo povučena.

“Imamo snažne dokaze da nešto postoji, ali za otkrivanje točnih svojstava te čestice trebat će nam još malo vremena. Ipak, znamo da se raspada na dva fotona što ukazuje da je bozon i znamo da je njezina masa 100 puta veća od mase protona što znači da je najveća čestica te vrste koja postoji”, kazao je u svojoj objavi Incandela, donosi Telegraph.

Danas ujutro je započela konferencija na kojoj će se objaviti rezultati dva eksperimenta, CMS-a i Atlasa.

“Danas je vrlo poseban dan”, riječi su kojima je otvorena konferencija na kojoj će znanstvenici potvrditi jesu li pronašli “božju česticu”.

Znanstvenici CERN-a godinama su testirali standardne modele čestica, ali tek prošlog tjedna došlo je do značajne promjene, kazao je u svom uvodu predstavljanja rezultata Joe Incandela, glasnogovornik CERN-a. Mnoge tehnike isključivanja česica ukazuju nam da smo iznimno blizu Higgsovu bozonu, objasnio je kolegama znanstvenicima Incandela. Čestica koju smo pronašli sukladna je dugo traženom Higgsovu bozonu, potvrdio je uz gromoglasni plijesak glasnogovornik CERN-a.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close