Centar banka preuzima imovinu Obrtničke štedne banke

Centar banka danas je putem Zagrebačke burze izvijestila da je sredinom rujna potpisala ugovor s Obrtničkom štednom bankom u prislinoj likvidaciji o kupoprodaji imovine u iznosu od 47,5 milijuna kuna.

Prijenos imovine u poslovne knjige Centar banke je u tijeku, navode iz Centar banke. Takoder potpisanim Ugovorom o agencijskim poslovima Centar banka je preuzela poslove platnog agenta za deponente Obrtničko štedne banke u prisilnoj likvidaciji. Obavijest klijentima o početku isplate, na kućnu adresu, dostavit će Obrtničko štedna banka u prisilnoj likvidaciji, zaključuje se u obavijesti Centar banke objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Kako objašnjavaju u toj banci, Obrtnička štedna banka je početkom svibnja objavila poziv za prikupljanje obvezujućih pisanih ponuda za kupnju njene imovine. Centar banka je, sukladno obvezujućoj ponudi, 13. rujna s Obrtničkom štednom bankom u likvidaciji sklopila Ugovor o kupoprodaji imovine u iznosu od 47,5 milijuna kuna koja se odnosi na zajmove klijenata, materijalnu i nematerijalnu imovinu, ostala potraživanja i preuzetu imovinu, kažu u Centar banci na upit na što se točno odnosi ugovor o kupoprodaji imovine. Budući da prostori u kojem su se nalazile poslovnice nisu u vlasništvu Obrtničke štedne banke, iz Centar banke ističu da su u postupku pregovora s najmodavcima o mogućnostima daljnjeg korištenja poslovnih prostora, a ujedno su iskazali interes da zaposle, sukladno mogućnostima, neke od djelatnika.

Iz Centar banke također objašnjavaju da su s Obrtničkom štednom bankom u likvidaciji samo potpisali Ugovor o obavljanju agencijskih poslova kojim se ovlašćuje Banka da u ime i za račun Obrtničke štedne banke obavlja poslove platnog prometa i isplatu depozita, pa na sve informacije o depozitima i terminima isplate upućuju na likvidatore Obrtničke štedne banke u likvidaciji. “Kupovinom imovine Obrtničke štedne banke u likvidaciji Centar banka je ostvarila jaču poslovnu suradnju s obrtnicima koji čine bančinu ciljanu tržišnu nišu, povećala je aktivu Banke kupljenom imovinom, što će se u konačnici odraziti na efikasnost i profitabilnost poslovanja Banke”, ističu iz Centar banke.

Hrvatska narodna banka je početkom studenoga 2010. uvela posebnu upravu u Obrtničku štednu banku, no nakon što ni mjere koje je poduzimala središnja banka, a ni pregovori s mogućim domaćim i inozemnim ulagačima kako bi se postigla odgovarajuća dokapitalizacija, nisu dali rezultata, Obrtničkoj štednoj banci je 22. prosinca prošle godine Savjet HNB-a oduzeo odobrenje za rad te je pokrenut postupak prisilne likvidacije.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve