Bandić predstavio zagrebački proračun za 2011. “težak” 6,9 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2010. u 13:50

Prema danas predstavljenom prijedlogu Proračuna Grada Zagreba za 2011. godinu, od 1. siječnja uveo bi se imovinski cenzus za ostvarivanje nekih socijalnih prava koja je dosad u najvećem dijelu subvencionirao grad, a riječ je o pravu na smještaj djece u jaslice i vrtiće, troškove produženih boravaka u školama, te na besplatni javni prijevoz.

Prihvati li zagrebačka Gradska skupština takav prijedlog, pravo na besplatni smještaj u jaslice i vrtiće imala bi djeca roditelja čiji je ukupan mjesečni prihod po članu obitelji manji ili jednak 1.700 kuna. Oni kojima je prihod između 1.700 i 2.000 kuna plaćali bi 200 kuna, oni s prihodom od 2.000 do 2.500 kuna 400 kuna, a oni između 2.500 i 3.000 kuna plaćali bi 600 kuna.

Obitelji s cenzusom između 3.000 i 4.000 kuna vrtić bi plaćali 800 kuna, i tako sve do ekonomske cijene od 2.000 kuna koliko bi plaćali roditelji čiji je prihod po članu obitelji viši od 7.000 kuna. Za sve obitelji s cenzusom višim od 1.700 kuna predviđa se i plaćanje produženog boravka u školi i to, ovisno o visini primanja, od 100 do 400 kuna na mjesec.

Prema prijedlogu proračuna, besplatni javni prijevoz ZET-om i prigradskom željeznicom od 1. siječnja 2011. zadržali bi đaci i studenti, te nezaposleni, ali ako im mjesečna primanja po članu obitelji ne prelaze 1.700 kuna, te svi umirovljenici koji ostvaruju prihod manji od 5.000 kuna. Prijevoz bi ostao besplatan za djecu s poteškoćama u razvoju, 70-postotne invalide, slijepe i gluhonijeme, članove obitelji poginulih branitelja te dobrovoljne darivatelje krvi (žene sa 30 i muškarci sa 50 i više darovanja).

Iznos novčane pomoći za zagrebačke umirovljenike ostao bi isti, dok bi se pomoć za novorođenu djecu isplaćivala u nekoliko obroka. Predstavljajući zagrebački proračun za 2011. od skoro 6,9 milijardi kuna, koji je veći za 110 milijuna ili 1,65 posto, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da je najponosniji upravo na njegovu socijalnu dimenziju. “Vrijeme krize je vrijeme da se podvuče crta i zato smo uveli kriterij socijalne pravednosti, da oni koji imaju više i plaćaju više”, izjavio je Bandić na konferenciji za novinare .

Gradonačelnik je ocijenio kako je proračun realan jer korespondira s vremenom u kojem živimo i razvojan jer osigurava sredstva za tekuće investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja. Proračun je, smatra Bandić, socijalno odgovoran jer ne dira u stečena prava te će omogućiti jačanje fiskalne discipline i razvoj mjesne samouprave.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

looka potpisujem 100%
profitira opet onaj koji je u sivoj zoni a najebat će kvazi srednja klasa kojoj sva lova ide preko računa
i tako to iz godine u godinu a sad na naplatu dolaze megalomanske ideje bandića

Mislim, zašto se onda i karte za bus, pa i sve ostale usluge Holdinga ne bi subvencionirale po istom principu? Prodavanje usluge po različitim cijenama ovisno o primanjima ne može biti ustavno! To je diskriminacija po imovinskoj osnovi. Po toj logici bi se cjenik mogao formirati i po spolu ili rasi!
Pa zašto bi neki vrijedni mladi par sa VSS-om za svoju djecu morao odvajati višestruko veće iznose? Pa ionako već doprinose višestruko više i gradu i državi. Zašto bi uopće svoje dijete onda i slali na fakultet? Zašto bi se uopće trudili kad ne treba. Najbolje da, zaposlit se u Holdingu preko veze za neki minimalac i onda pustit neke druge konje i magarce da plaćaju račun. Bitno je samo da svima bude jednako iako nismo jednaki.

Genijalno. Još samo da istu logiku primjenimo na sve druge troškove i ne treba nam taj glupi monetarni sustav!
Ovo nema socijalnu dimenziju (pomognimo onina koji nemaju) nego komunističku: svima jednako! Ovakav način razmišljanja opet nas vraća u dane kada se stvarno nema smisla se truditi nizašto. Zbogom prekovremeni, zdravo fušu!
Pa zar nije prirez već proporcionalan plaći? Čak progresivno proporcionalan? Kažnjavate pošten rad, a stimulirate nerad i sivu ekonomiju. Kao da se socijalni mir u državi već dovoljno ne kupuje preko radničkih leđa.
Stvarnom, samo prava kumunjara može biti ponosan na takvu ideju. Dajte više napravite razliku između socijalne pomoći ugroženima i izjednačavanja prava ljudi koje žele i koji ne žele pošteno raditi!

New Report

Close