Ako imate internet kompaniju, ovo će vas zanimati

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2012. u 14:50

Rad na internetu postaje uobičajeni model zaposlenja, pri čemu nastaje jedna sasvim nova vrsta poslovnih timova.

Kao rezultat toga, tradicionalna percepcija menadžmenta, (zaposlenici na višim pozicijama koji nadgledaju one na nižim), postaje suvišna. Kako se sve više poslova seli online, svjedočimo kako jedna promjena sve više uzima maha: U budućnosti svi ćemo biti menadžeri, piše Business Insider.

Možda zvuči radikalno, ali ima smisla ako razmišljamo na ovaj način:

– Zaposlenici na početnim razinama upravljaju od početka, gradeći timove online zaposlenika, što može ubrzati njihove karijere samim time što im se dopušta da rano dokažu svoje menadžerske vještine.
– Već dokazani menadžeri postaju pak “supermenadžeri”, osnaženi proširenim timom dostupnih online stručnjaka.

To nije predviđanje, takve stvari se već događaju. Business Insider navodi primjer Prasida Pathaka, koji je prešao iz jednog startupa za digitalno izdavaštvo u novu tvrtku BookRenter, gdje je dobio poziciju marketing menadžera. Sa sobom je doveo i članicu prijašnjeg tima Jovelyn. Ali, postoji jedna “kvaka” – on i Jovelyn se nikad nisu sreli uživo. Ona sklapa ugovore putem interneta i radili su tako više od godinu dana prije nego je Pathak promijenio posao. Ukoliko se odluči na novi posao, također je planira ponovno “povesti” sa sobom. I to je primjer “supermenadžera”, koji su u stanju napraviti više sa manje vremena i manje resursa, pri čemu oni i uspostavljena mreža suradnika postaju vrlo atraktivni za buduće poslodavce.

Novi stil rukovodstva se širi i biti izvanredan menadžer bit će važnije nego ikad. Za dobro vođenje online timova pritom će biti ključne tri vještine:

a) utjecajnost i brzo donošenje odluka
b) usmjerenost na rezultate
c) komunikacijska kultura i sposobnost angažiranja ljudi

I kada današnji mladi zaposlenici koji grade svoje karijere na temeljima rada na internetu postanu direktori budućnosti, ustaljene organizacijske strukture postat će dio prošlosti.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close