500 dana leta prema Marsu završilo je – u Moskvi

Autor: Ivan Jozić , 05. studeni 2011. u 09:00

Šesteročlana posada završila je svoje putovanje dugo 500 dana. Iako je na kapsuli pisalo “Mars” putovanje ih je odvelo doslovno – nigdje. Sve vrijeme proveli su u kapsuli-modulima u istraživačkom centru u Moskvi.




Naime put do Marsa, nama najbližeg planeta, traje 18 mjeseci i znanstvenici nisu sigurni kakve bi posljedice dugi put imao na ljudsko tijelo. Zato je eksperiment u kojem je internacionalni tim astronauta – Francuz, Talijan, Kinez i tri Rusa bio zatočen 500 dana u modulu bez prozora bio važan korak prema stvarnom putovanju na Crveni planet.

Misija je uspjela
Šestočlana ekipa komunicirala je s obitelji i ruskim znanstvenicima u bazi preko interneta. U komunikaciji je korišten vremenski odmak koji se pojavljuje zbog daljine slanja poruke, kao i povremene “iznenadne” smetnje i prekidi u kontaktu kako bi simulacija što je više moguće dobila na realnosti.

Na kraju misije trojica astronauta simulirali su slijetanje na površinu planeta. Obukli su odijela i izašla iz kapsule na ograđeni pješčani prostor koji je predstavljao površinu Marsa (razlike u gravitaciji nije bilo). Nakon 18 mjeseci, astronauti su, doduše blijedi ali nasmijani izašli pred novinare i redom pohvalili uspješnu misiju.


Komentari (1)
Pogledajte sve

svaka čast

New Report

Close