Zdravko Marić u Londonu izdao obveznice za 750 milijuna eura uz rekordno niske kamate

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuo je i da je izrazito dobro što će se novim izdanjem obveznica postići veliki uštede.

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako je uspješno izdanje euro obveznica još jedan pokazatelj povjerenja investitora u Hrvatsku, a da će se tim izdanjem u deset godina uštedjeti 250 milijuna eura.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euro obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za 10 godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto.

„Riječ je o jako dobroj transakciji, čime se refinancira postojeća obveza koja dospijeva u srpnju. S ovakvim aranžmanom, vidjevši koliko je povoljnija i ova kamatna stopa i prinos, Hrvatska će godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna. Dakle na deset godina, to je 250 milijuna eura. To je jako veliki iznos i jako dobar posao”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je i da je interes investitora za to izdanje obveznice bio velik.

„To je još jedan dobar pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, u naš dvije i više godina uložen napor da se fiskalno konsolidiramo, i da pozitivni rezultati koje imamo dovode i do ovako sniženih kamatnih stopa”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da bi kamate bile i niže da je Hrvatska u eurozoni.

„Dakle, za one koji imaju dilema o tome da li treba ili ne treba biti u eurozoni, mislim da je to najbolji indikator što bismo trebali učiniti i kojim putem ići, i to što prije”, poručio je premijer.

Istaknuo je i da je izrazito dobro što će se novim izdanjem obveznica postići veliki uštede

„Vjerujem da će u konačnici svi ovi pozitivni aspekti na makroekonomskom planu i kretanja dovesti do povećanja našeg kreditnog rejtinga, onoga što želimo - Hrvatsku u investicijskom kreditnom rejtingu”, zaključio je Plenković.

U posljednje vrijeme tri vodeće svjetske rejting agencije postupno povećavaju izglede i rejting Hrvatske, pa sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom sve tri agencije izglede drže stabilnima.

Komentari (6)
 • MrShark
  MrShark 21:51 7.6.2018.

  Jbt, koji uspjeh, zaduzili nas za dodatnih 6 mlrd i predstavlja kao uspjeh, usteda hehe
  Veli, vidi kak smo sposopbni, mi posudimo i potrosimo a vasi unuci ce vracati…
  Otprilike ko kad je Nixon morao odstupiti i pri zadnjem ulasku u helic izvodi pobjednicke poze i mahanja haha

  Bravooo, well done!

 • viewer
  viewer 18:25 7.6.2018.

  @pepri43, ja sam uvijek bio za uvođenje eura, što je prije moguće. Prvenstveno zbog naših izvoznika i eliminacije tečajnog rizika. Svi scenariji o tobožnjoj monetarnoj suverenosti su bacanje prašine u oči. Jer je mi de facto nemamo niti možemo imati, jer smo totalno euroizirana zemlja.

 • prepri43
  prepri43 16:39 7.6.2018.

  Viewer očito gleda iz istočne strane kao sve crne vrane na ovom portalu.Jer kad bi gledao iz svoje domovine manjkao bi mu onaj - službeni papir! Nitko iz eurozone se nije do sada pokajao što se tamo nalazi. Istina je da bi nama suverenistima ostao žal za kunom, ali posao je posao i euro bi unaprijedio naše gospodarstvo kao što je to bio slučaj u svim ostalim članicama eurozone.Zato ga se i Siriza nije odrekla što je netko gore već naglasio.I nova vladna koalicija u Italiji unatoć populističkim najavama ne izlazi iz euro zone.Članstvo u EU podiglo je naš turizam,koristi kreditnm ratingu,dok bi ulazak u eurozonu bio dodatan impuls razvoju našeg gospodarstva!

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve