Da bi umjetna inteligencija ispunila svoj puni potencijal, ključno je kvalitetno pripremiti podatke

Autor: PD VL native tim , 22. travanj 2024. u 15:35
Foto: Native

AI sustavi ovise o kvalitetnim podacima jer ako to izostane, rezultati će biti netočni i nepouzdani.

Primjena umjetne inteligencije (AI) u poslovnom svijetu brzo transformira industrije, donoseći revolucionarne promjene u načinu na koji organizacije posluju. Kroz svoju dostupnost i efektivnost, AI postaje ključan alat za podizanje produktivnosti i inovacija. Dok AI unapređuje procese, povećava efikasnost i omogućava brže donošenje odluka, također je važno osigurati da se koristi odgovorno. Pravilno upravljanje, razumjevanje podataka i postizanje visoke razine kvalitete stvara sigurno okruženje za uspješnu primjenu AI inicijativa. 

To ukratko znači da prije uvođenja umjetne inteligencije u tvrtke treba osigurati nužne preduvjete i pripremiti podatke. U protivnom, neće biti željenih rezultata. AI sustavi ovise o kvalitetnim podacima jer ako to izostane, rezultati će biti netočni i nepouzdani. Točnost, ažuriranost i relevantnost podataka osigurava data governance – disciplina koja obuhvaća kvalitetu podataka, politiku upravljanja podacima i poslovnim procesima kao i rizicima vezanim za sve podatke u organizaciji.

Tu u pomoć uskače Poslovna Inteligencija, konzultantska tvrtka čiji su “core business” podaci i analitika. Garancija je više od 20 godina iskustva tijekom kojih su surađivali s velikim brojem velikih i srednjih tvrtki u različitim industrijama. Dosad su realizirali više od 250 projekata vezanih uz podatke i analitiku, upravljanje učinkom, migraciju podataka, podatkovni inženjering i strojno učenje.

  • Upravljanje podacima, temeljeno na dobro planiranoj podatkovnoj strategiji, nije samo preduvjet, već i katalizator za uspješno i odgovorno pokretanje AI inicijativa u poslovanju. Kvalitetno implementiran Data governance u kompaniji, ne samo da osigurava kvalitetu i integritet podataka ključnih za AI analize, već pruža i jasnu viziju kako te podatke koristiti za kreiranje AI modela i algoritama, omogućavajući tako pouzdanije predikcije i preciznije rezultate – pojasnio je Zoran Novaković iz Poslovne Inteligencije.

Istaknuo je i kako je kontinuirano praćenje i prilagodba podatkovne i AI strategije ključno za održavanje kvalitete, čime se osigurava dugoročna efikasnost i usklađenost s promjenjivim poslovnim i tehnološkim zahtjevima. Obzirom na to da AI često obrađuje osjetljive podatke, data governance pomaže da obrada tih podataka bude u skladu sa zakonima i propisima o privatnosti (npr. GDPR u Europi).

Nerealno je očekivati da umjetna inteligencija bude uvijek točna, no realno je da će uskoro utjecati na gotovo svaki aspekt poslovanja. Zato je ključno pri implementaciji koristiti pomoć i savjete IT stručnjaka. Naime, nove tehnlogije sve su manje stvar izbora, a sve više ključ opstanka na tržištu pa sve više vodećih ljudi u tvrtkama uviđa načine na koji AI može olakšati i ubrzati ostvarenje poslovnih ciljeva te povećati zaradu optimizirjući troškove.

U svrhu sveobuhvatnog razumijevanja značaja upravljanja podacima, posebice u kontekstu integriteta umjetne inteligencije, odvit će se poslovno događanje: “Get Your Data AI Ready: Executive Guide to Mastering Data Governance” u organizaciji Poslovne inteligencije i Informatice, 25.4. u 9h, u Bird Incubatoru (Zagreb), koje se može pratiti i online.

Sadržaj nastao u suradnji s Poslovnom inteligencijom

Komentirajte prvi

New Report

Close