‘Završen udar povećanih rezervacija na banke’

Autor: Ana Blašković , 01. srpanj 2015. u 22:01
Profitabilnost banaka se normalizira, kaže HUB/FOTOLIA

Dobit banaka vratila se na razinu od oko 2 mlrd. kuna, no još je manja nego prije.

Financijski udar HNB-ovog zahtjeva za povećanim rezervacijama banaka završio je nakon  godinu dana te se neto dobit banaka vratila na godišnju razinu od oko dvije milijarde kuna što je još uvijek niže u usporedbi s povijesnim prosjekom, stoji u novoj publikaciji Hrvatske udruge banaka HUB Pregledi.

Vrhunac opterećenja neto operativnog rezultata troškovima ispravaka vrijednosti i rezervacijama trajalo je godinu dana: od trećeg tromjesečja 2013. do istog razdoblja prošle godine. U zadnjem kvartalu 2014. opterećenje je palo ispod "još uvijek visokih 70 posto" da bi se u prvom tromjesečju 2015. blago povećalo na 72 posto. Da se profitabilnost banaka normalizira ukazuje i povrat na prosječnu aktivu banaka koji iznosi 0,5 posto te povrat na kapital od oko 3,3 posto. "Povrat je još uvijek nizak u odnosu na prinos dugoročnih državnih obveznica", ističe Udruga banaka.

Hrvatska se nalazi približno oko prosječne razine povrata na aktivu koja je veća nego u zemljama koje su imale problema s banaka (Slovenija i Bugarska), no ali niža od one u zemljama čije se banke nišu našle u problemima kao ni domaće banke, a radi se o primjerice o Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Iz HUB-a ističu da je pozitivan znak i usporavanje trenda loših kredita u ukupnima do kojeg je došlo u prvom tromjesečju 2015. Tada je udio loših kredita dosegnuo 17,14% ponajviše zahvaljujući smanjenju loših kredita tvrtkama te rastom zajmova državi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close