Vlada se hvali padom duga, a on u 2019. veći za 10,7 mlrd. kn

Autor: Ana Blašković , 08. siječanj 2020. u 22:00
Udio duga u BDP-u pada zbog ekonomskog rasta, ali se iznos koji Hrvatska duguje stalno povećava/ PATRIK MACEK/PIXSELL

Putanja duga u zadnjih 11 godina u pravilu je uzlazna, s iznimkom 2016. kad dug pao zbog pada Vlade blago pao.

Dok se vladajući hvale smanjenjem javnog duga kao velikim uspjehom ekonomske politike koji je, između  otvorio vrata uvođenju eura, apsolutne brojke ocrtavaju nešto drugačiju sliku.

Premda je udio duga u BDP-u pao na 74,9 posto nastavljajući padajuću putanju, ukupni dug kontinuirano raste, a samo u devet mjeseci 2019. povećan je za 10,7 milijardi kuna. 

Neskloni štednji
Situacija je otprilike ovakva: krajem rujna 2019. dug opće države (koji uključuje središnju i lokalnu državu te fondove socijalne sigurnosti) iznosio je 296,8 milijardi kuna, 12,5 milijardi više nego kad je Banske dvore preuzeo Andrej Plenković.

 

160 mlrd.

kuna povećan je javni dug Hrvatske od 2008. godine

Sklonost zauzdavanju duga države nisu imale ni prethodne Vlade što je bila jedna od tema kampanje za predsjedničke izbore. Od 2008. naovamo, dug je sa 136,2 milijarde povećan za više od 160 milijardi kuna.

Dok je većina zemalja EU štedjela na potrošnji i zahvaljujući tome izašla iz krize relativno brzo, Hrvatska je bila neslavna rekorderka po izostanku reformi i duljini krize. Putanja duga u zadnjih jedanaest godina u pravilu je bila uzlazna, s jedinom iznimkom 2016. kad je zbog političkih previranja i pada Vlade Tihomira Oreškovića dug pao za 2,5 milijarde kuna.

Kvartalni pad
Tako dok apsolutni dug raste, iako sporije, zbog rasta njegov udio u BDP-u se smanjuje. Krajem rujna obveze središnje države na kvartalnoj razini blago su smanjene za 0,4%, a na godišnjoj su rasle za 4,4%.

Povećanje javnog duga na kraju trećeg tromjesečja, osim lipanjskog izdanja euroobveznice, rezultat je izdanja obveznica na domaćem tržištu u veljači. U zadnjem kvartalu državi je dospjelo 2,6 milijardi kuna kredita pa bi namira tih obveza trebala umanjiti privremeni rast duga, dok će udio u BDP-u zbog rasta gospodarstva nastaviti padati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close