Višak tekućeg računa 16,3 posto viši

Pozitivan utjecaj od turizma, ističu analitičari HNB-a/Patrik Macek/PIXSELL Pozitivan utjecaj od turizma, ističu analitičari HNB-a/Patrik Macek/PIXSELL

Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da je suficit iznosio 3,9 milijardi kuna.

Hrvatska je u trećem tromjesečju ostvarila suficit tekućeg računa platne bilance u iznosu od 3,87 milijardi eura, što je 16,3 posto više nego u istom razdoblju lani, čemu su, usprkos većem manjku u robnoj razmjeni s inozemstvom, pridonijela pozitivna kretanja na računu usluga, posebice turizma koji je ostvario prihod od gotovo šest milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci HNB-a.

"U 2017. godini nastavio se bilježiti i dalje zamjetan višak na tekućem i kapitalnom računu. On je u trećem tromjesečju 2017. zamjetno porastao u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ne samo zbog iznimno dobre turističke sezone, čija su kretanja privremeno nadjačala pogoršanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom, već i zbog nižeg manjka na računu primarnog dohotka povezanog sa situacijom u Agrokoru", ističu analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u publikaciji "Makroekonomska kretanja i prognoze".

Deficit na računu roba porastao za 12,2 posto, na 2,14 milijardi eura. Povećanje manjka robne razmjene u trećem tromjesečju nastavilo se uz rast robnog uvoza nešto brži od rasta izvoza.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve