Valls traži slabi euro dok je rekordno nisko

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2014. u 22:01
Premijer Manuel Valls svoje ideje je iznio na skupu Socijalističke stranke/REUTERS

Pad zajedničke europske valute potpiruju očekivanja o novom paketu monetarnih poticaja ECB-a zbog sve izraženijih deflatornih pritisaka i sporog oporavka.

Francuski premijer Manuel Valls ima odličan osjećaj za trenutak – zaziva slabiji euro u trenutku kada je zajednička europska valuta na najnižim razinama prema dolaru u posljednjih godinu dana.

Valls je u nedjelju tijekom govora na ljetnoj školi svoje Socijalističke stranke istaknuo kako se monetarna politika Europske središnje banke (ECB) mora početi mijenjati zatraživši od te institucije nove mjere koje bi oslabile "precijenjeni euro", kako je rekao.Iako je ECB-ov lipanjski paket mjera kojim je kamatna stopa srezana na 0,15 posto ocijenio "snažnim signalom", Valls smatra kako ECB mora napraviti i korak dalje. Precijenjen ili ne, činjenica je da euro posljednjih tjedana ubrzano slabi.

U petak je euro prema dolaru oslabio po sedmi uzastopni put na tjednoj razini što je najduža takva serija u posljednjih deset godina. K tome, euro je u ponedjeljak dotaknuo najnižu vrijednost prema dolaru u posljednjih godinu dana od 1,3119 dolara.Pad zajedničke europske valute potpiruju očekivanja da će ECB pokrenuti novi val monetarnih poticaja suočen sa sve izraženijim deflatornim pritiscima u eurozoni nad čije se gospodarstvo nadvio i tamni oblak ukrajinske krize. Podsjetimo, inflacija je u kolovozu usporila na 0,3 posto na godišnjoj razini.Zasjedanje vijeća guvernera ECB-a zakazano je za 4. rujna u Frankfurtu, a analitičari očekuju da će predsjednik ECB-a nakon zasjedanja otkriti više detalja o novim poticajima.

Međutim, Vallsov govor je značajan i u kontekstu novog pristupa fiskalnoj politici koji sve glasnije zastupa Draghi. Ne bježeći od mogućnosti da upumpa još novca u financijski sustav eurozone, od Draghija se sve češće može čuti zahtjev da vlade članica eurozone malo "olabave" strogi pristup štednji i potaknu potrošnju.Glavnog protivnika takvoj ideji Draghi ima u Njemačkoj, pa je tamošnji ministar financija Wolfgang Schäuble u nedjelju izjavio rast pokretan proračunskim deficitom dovodi do ekonomskog pada nakon nekog vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close