Upumpavanja 80 milijardi eura bit će i nakon ožujka

Autor: Tomislav Pili , 27. listopad 2016. u 15:19
Predsjednik ECB-a Mario Draghi/REUTERS

ECB neće u proljeće gasiti program otkupa financijske imovine jer je stopa inflacije i dalje miljama daleko od 2 posto.

Gotovo je sigurno da će Europska središnja banka (ECB) nastaviti sa programom otkupa financijske imovine i nakon ožujka iduće godine, kada je prvotno planirano njegovo najranije gašenje, tvrde upućeni izvori Reutersa. Guverneri europske monetarne vlasti na zasjedanju u prosincu trebaju odlučiti o sudbini otkupa obveznica vrijednog 80 milijardi eura mjesečno u smislu njegova budućeg oblika i trajanja.

Na prošlotjednom zasjedanju nije se razgovaralo o opcijama niti je uobličen neki prijedlog. Međutim, izvori unutar ECB-a kažu kako će program kvantitativnog popuštanja svakako potrajati i nakon ožujka. Što će biti nakon toga roka, ovisit će o makroekonomskim pokazateljima, otkrivaju izvori. No, to je ujedno i u skladu sa prošlotjednim najavama predsjednika ECB-a Marija Draghija kako će se zadržati određeni stupanj monetarnog popuštanja. Iz ECB-a su odbili komentirati navode Reutersa.

Posljednji makroekonomski podaci pokazali su blagi rast inflacije, iako još miljama daleko od ECB-ova cilja od dva posto godišnje. Isto tako, poslovna aktivnost u eurozoni ovoga je mjeseca ubrzala po najvišoj stopi u 2016. dok se indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj neočekivano oporavio. No, dok je stopa inflacija tako daleko od zadanog cilja, ni najveći protivnici monetarnog popuštanja unutar ECB-a nisu spremni tražiti njegovo gašenje, kažu izvori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close