U prvoj polovici 2015. godine tržište faktoringa raslo je 32 posto

Autor: Ana Blašković , 06. srpanj 2015. u 22:01
Razvoj ovog financijskog instrumenta prati stalni trend rasta kapitala tijekom godina pa danas faktoring društva upravljaju sa 568 milijuna kuna kapitala

Danas se otkupom nedospjelih potraživanja u nas bavi 17 samostalnih faktoring kuća od čega su četiri podružnice banaka na koje otpada više od 70 posto biznisa, a 13 su neovisne kompanije.

S obzirom na nevjerojatne brojke o nelikvidnosti koja se kreće blizu 40 milijardi kuna, faktoring industrija nosi snažan potencijal rasta za domaće poduzetnike. Koliko je važna najbolje oslikava stav Europske banke za obnovu i razvoj, čija je direktorica za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić ocijenila da faktoring može pridonijeti oživljavanju gospodarstva stvarajući toliko potrebne alternativne izvore likvidnosti. Taj alternativni izvor financiranja počeo se razvijati nakon 2000., a danas se u nas otkupom nedospjelih potraživanja bavi 17 samostalnih faktoring kuća od čega su četiri podružnice banaka na koje otpada više od 70 posto biznisa, a 13 su neovisne kompanije. Te financijske institucije pod upravljanjem imaju gotovo osam milijardi kuna aktive što znači da je ta industrija minoran djelić financijskog sustava.

 

7,97mlrd.

kuna aktive imala su prošle godine domaća faktoring društva

No, tržište otkupa potraživanja prošle godine poraslo je 9,5 posto, a u prvoj polovici ove bilježi rast od 32 posto, a grube procjene govore da se godišnje u Hrvatskoj kroz faktoring okrene oko 20 milijardi kuna. Faktoring se kao instrument financiranja u praksi razvio za one poduzetnike koji svoje potraživanje žele naplatiti odmah, ne čekajući datum dospijeća. Tvrtka koja je isporučila robu ili uslugu prodaje svoje potraživanje (u tri četvrtine slučajeva kod nas se radi o eskontu mjenica) prije nego li je dospjelo na naplatu. Kupuje ga faktor, specijalizirana financijska institucija koja se bavi naplatom potraživanja. Pritom je ključna dokumentacija: njome tvrtka dokazuje da ima stvarno potraživanje prema kupcu te nakon provjere papira faktoring kuća svom klijentu praktički odmah isplaćuje većinu potraživanja umanjenu za naknadu. Transakcija je iznimno jednostavna: primjerice, tvrtka kupcu proda robu u vrijednosti od 100.000 kuna s odgodom plaćanja od 90 dana. Tvrtki je novac potreban prije isteka ta tri mjeseca pa ona sklapa ugovor o ustupanju svog potraživanja s faktorom. Potom faktor isplaćuje tvrtki njezino potraživanje umanjeno za troškove faktoringa.

Nakon 90 dana kupac faktoru plaća cjelokupan iznos za kupljenu robu. Prijevremenim unovčavanjem potraživanja tvrtka odmah može dobiti predujam između 80 i 95 posto iznosa fakture (umanjene za proviziju), po naplati se isplaćuje ostatak, a uvjet je da je riječ o kvalitetnom potraživanju koje nije potraživanje banke po kreditu. Ovisno o ugovoru, u postupku cijeli rizik naplate može preuzeti faktoring kuća, pa čak i gubitak za isporučenu robu u slučaju da kupac zbog financijskih problema ne može podmiriti dug. Faktoring može biti posebno značajan izvoznicima jer pri poslovanju s inozemnim partnerima faktoring, osim financiranja, omogućava i osiguranje robe i potraživanja. Nikad kao danas nije bilo jasnije da poslovanje pojedine tvrtke ne ovisi samo o uspješnom vođenju, već ponajprije o platežnoj sposobnosti, a može se govoriti i o korektnosti kupaca. Svako (ne)opravdano produživanje rokova naplate, izloženost neplaćanjima kupaca, stečajevi i predstečajne nagodbe samo su dio neizvjesnosti u poslovanju.

Ne može li namiriti potraživanja, ni sama tvrtka neće moći podmiriti vlastite obveze što direktno utječe na smanjenje boniteta i kreditne sposobnosti te gubitak povjerenja poslovnih partnera pa je financiranje faktoringom prudencijalan način kako zaobići začarani krug neplaćanja. Ubrzavajući naplatu i upravljanje novčanim tokovima poduzetnik poboljšava likvidnost, a time svoju konkurentsku poziciju na tržištu. Time mu se uglađuje financiranje svakodnevnog rada, sposoban je na vrijeme podmirivati vlastite obveze prema dobavljačima što za sobom povlači pregovaranje o boljim uvjetima, poput rabata i popusta. Poduzetnicima koje se odluče posegnuti za tim instrumentom smanjuje se rizik jer ga faktoring kuća na sebe preuzima za slučaj da se potraživanje pokaže nenaplativim, kao i rizik tečaja zbog prijevremenog financiranja, a nisu im potrebna hipotekarna ni druga jamstva. Vrijedi naglasiti da se, s obzirom na činjenicu da faktoring nije kreditno zaduženje, tvrtki neće smanjiti kreditna sposobnost niti će opteretiti kreditne limite kod banaka.

 

18,8mlrd.

kuna lanjska je vrijednost faktoring transakcija, 20% više nego 2012.

Štoviše, faktoring omogućava financiranje i kada su limiti određenog klijenta kod banke popunjeni, primjerice, radi nedostatnog boniteta ili preniske vrijednosti nekretnina koje bi kreditor tražio kao osiguranje. Razlog tome je što se financiranje može zasnivati na bonitetu klijenta (dobavljača), bonitetu kupca ili eventualno neke treće osobe uključene u transakciju, pa i temeljem boniteta jamca. Čak i ako je u pitanju kreditno nesposobna tvrtka, faktoring je i za nju opcija olakšavanja financiranja pod uvjetom da posjeduje kvalitetno potraživanje. Budući da je ključ u kvalitetnom potraživanju, u pravilu u faktoringu nema nepoželjnih klijenata jer se ne gleda niti je za uspjeh posla presudan bonitet klijenta. Traži se, prije svega, da potraživanje bude zdravo što u praksi znači da je nedospjelo i naplativo u roku. Cijena faktoringa je definirana rokovima i kvalitetom klijenta, a čini ju kamata i naknada za upravljanje pa se konačna cijena kreće u okvirima cijena kratkoročnog financiranja.

Jednostavnost faktoringa i njegove prednosti rezultirale su činjenicom da je ta industrija u svijetu raste brže od globalne ekonomije. Gledano povijesno, 2000. godine svjetski faktoring promet iznosio je 600 milijardi eura dok je u 2013. taj iznos bio gotovo četiri puta veći. Najveći udio faktoringa otpada na Europsku uniju koja čini 58 posto svjetskog prometa, a tu dominantnu ulogu imaju razvijena gospodarstva Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Španjolske. Prema podacima Hanfe, domaća faktoring društva imala su prošle godine 7,97 milijardi kuna aktive od čega se 6,4 milijardi odnosilo na faktoring potraživanja i eskont mjenica. Godinama gomilani problemi nelikvidnosti snažno su intenzivirali potražnju pa je vrijednost transakcija prošle godine iznosila 18,8 milijardi kuna što je godišnji rast od 11 posto ili čak 20 posto više u usporedbi s 2012. Kad podvuče crta, od oko osam milijardi kuna aktive preostalo je 453 milijuna kuna prihoda od kamata i 217 milijuna kuna neto dobiti ili petinu više nego godinu ranije.

Razvoj tog instrumenta prati stalni trend rasta kapitala tijekom godina pa danas faktoring društva upravljaju sa 568 milijuna kuna kapitala. Za razliku od domaćeg tržišta, razvijene europske države imaju višu stopu penetracije faktoring industrije u BDP-ima svojih gospodarstava na razinama od 10 do 15 posto dok je ta brojka u Hrvatskoj 5,8 posto, što ilustrira potencijal razvoja za otvaranje novih mogućnosti financiranja poduzetništva. Slično kao i u Hrvatskoj, europska tržišta visoko su koncentrirana pa pet najvećih faktoring kuća kontrolira više od 80 posto sektora pri čemu je otprilike 85 posto u rukama bankarskih grupacija. Kad su razlike u pitanju, njih je ipak više: one su vidljive u znatno kraćim dospijećima transakcija, vrstama proizvoda, zastupljenosti pojedinih proizvoda pa čak i pojedinih segmenata klijenata. Na tim tržištima dominira revolving faktoring, bezregresni faktoring zastupljen je s većim udjelom premda se on razlikuje među pojedinim zemljama, a segment klijenata koji se najviše koristi financiranjem putem faktoringa su mali i srednji poduzetnici…

Značajne razlike su prisutne i u stupnju regulacije. U Hrvatskoj je prošle godine taj segment financijskog tržišta uređen sveobuhvatnim zakonom o faktoringu i lepezom pravilnika koje su već doneseni ili će to tek biti. Primjerice, države poput Francuske, Češke, Velike Britanije uopće nemaju regulirano faktoring tržište, štoviše takva je praksa u u većini država Europske unije. U najvećem europskom gospodarstvu Njemačkoj, usporedbe radi, postoji niski stupanj regulacije, ali ne i u smislu zakonskog okvira. Činjenica da je ta industrija kod nas potpuno regulirana donijela je i jednu vrlo značajnu razliku u korist domaćih poduzetnika, a to je da je rizik prijevare na domaćem tržištu značajno niži nego u inozemstvu. Tako se čini da će hrvatska faktoring društva težiti ostvariti rezultate i ojačati prisutnost u financijskoj sferi, istodobno zadržavajući domaće pozitivne primjere poslovanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Činjenica da je kod nas industrija faktoringa potpuno regulirana govori samo i isključivo o tome kako smo mi u službi Univerzalnog bankarstva. Univerzalno bankarstvo koga Eu podržava i makro i mikro prudencijalnim pristupima otvorio je našim zakonodavcima vrata da budu veće Pape od samog Pape! Tako je i donesen Zakon o faktorngu. Kako se žurilo sa tim Zakonom govori činjenica da je sadržaj samog zakona sačinjen od 80% prepisanog Ugovor o faktoringu i 20% regulatorni zahtjevi. Time je otvoren prolaz za isključivo „četiri podružnice banka…..koje rade 70% faktoringa“!!!To je kako bi rekao moj pokojni profesor Ivan Prpič: „To je tzv. demokracija pod starateljstvom“, odnosno ako parafraziramo, to je „faktoring pod starateljstvom“!!!
Usput budi rečeno, ovaj Zakon o faktoringu nema ustavnu prođu!!!! Previše diskriminacije!!!

Budaletina koja nikad nije bio HDZovac, a najmanje i nezavisni, bio je dio lakome, nesposobne, kvarne i bahate HDZove “udbaške” ekipe koja je sudila i presudila (i) Preluku, najatraktivnijoj i najdublje u centralniju EU uvučenoj vali Mediterana. Redom nabrojite stručnjake iz i oko HDZa koji su tamo “vladali”, i to će biti pravi krivci za to ruglo čak i od “buvljaka”, a ne samo od svega ostalog.

Sad Burićev parner zaziva hitnu i brzu promjenu stanja, što znači da i to treba dobit netko preko žita i mimo pravila. Čemu hinjena žurba i brzina jedino i služi.

Očito i uvijek i oduvijek blesaviji i neinteligentni Burić, sposoban samo za služenje jednako kvarnim poput sebe, no barem malo inteligentnijim i okretnijim. Što i nije teško, koliko je on sam uistinu u pravom smislu budaletina. Kako rekoh, bio i ostao … Tko ga poznaje ili je išao s njim u školu, znat će i bolje od mene.

A kad bi tko dohvatio kako je taj njegov “pionirski” faktoring poslovao, imao bi on što objašnjavat. Za naivne: Faktoring je npr. kad npr. škver ili kakav gigant s namjerom ciljano duguje nekom kooperantu podeblje prenapuhanih milijun kuna, ili u pravilu puno više … Pa faktoring firma “otkupi” dug za dvije trećine iznosa ili manje, jer npr. škver – kako rekoh, namjerno i smisleno – oteže s isplatom dok se kooperantu sve ne zgadi ili ne postane neizdrživo. No, kako je i tako račun prenapuhan (u čemu je inače, nevezano za temu, aktualni tajnik HDZa pravi stručnjak), i pola iznosa je mila majka … Onda preko noći škver – jer je vlasnik (naravno, fiktivni) faktoring firme pozicionirani HDZovac i/ili okoHDZovac koji političkim utjecajem, a najčešće i reketom (jer i oni u škveru neumoljivo i neutaživo te susretljivošću financijske policije i porezne uprave nekažnjeno kontinuirano kradu iz njega, a država sve subvencionira, zadužujući ne samo ove nego i nove naraštaje) – plati puni iznos faktoring firmi i svi veseli i berićetni … do iduće prilike.

Najbolje pitat jednog zalizanog iz te ondasšnje financijskopolicijske, pardon, financijskopolitičke “polasebipolašarcu” mafije (isprika Mafiji, ona barem ima kodeks ponašanja i poneka korektna pravila koja su sveta) koji je sav svoj mladostranački i kasniji radni staž posvetio samo tome, kako to ide … Ako je zaboravio, ima ih dovoljno koji će ga podsjetit kad za to dođe vrijeme. I njega i nju …

Naravno, kao i uvijek kako mislim(o), kroz javnost, medije i sustav koji će prije ili kasnije profunkcionirat, podjednako i policijski i pravosudni, a zatvorski i tako već funkcionira.

New Report

Close