U Ljubljani uhićenja zbog malverzacija u NLB-u

Autor: Marina Biluš , 10. siječanj 2013. u 22:00
U četvrtak su pretraživani domovi i poslovni prostori osumnjičenih/DNEVNIK.SI

Bivši direktor podružnice banke D. Šuštar je poduzetniku Dolamiču navodno dao zajam na temelju fingirane vrijednosti nekretnine i oštetio banku za 3 mil. eura.

U Ljubljani se jučer odvijala policijska akcija zbog malverzacija u najvećoj tamošnjoj banci. Istražitelji su, prenosili su u četvrtak mediji u Deželi, od jutarnjih sati pretraživali domove i privatne poslovne prostore osumnjičenih za štetu nanesenu Novoj ljubljanskoj banci, a riječ je o tri milijuna eura što je slovenskim novinarima potvrdila policija. 

Prema neslužbenim informacijama koje su bile dostupne prije završetka ovoga izdanja, uhićeni su Dušan Šuštar, bivši direktor gorenjske podružnice NLB-a te njegov imenjak, poduzetnik Dolamič. Riječ je o nekadašnjem vlasniku kranjske tekstilne tvornice Zvezda, kojeg list Finance naziva i "grobarom" te tvrtke podsjećajući da je zbog njezina stečaja već prije bio zaradio nekoliko kaznenih prijava. On je, zasad je još neslužbena informacija, kod Šuštara isposlovao kredit za kupnju nekretnine u Austriji. Problem je bio u tome što je za kredit koji mu je odobren u gorenjskoj podružnici NLB-a kao kolateral založio neku drugu nekretninu, čija je vrijednost, sumnjaju istražitelji, bila prenapuhana, čega je, sudeći prema tome da je završio iza rešetaka, Šuštar itekako bio svjestan. Iz NLB-a su u četvrtak poručili da su istragu inicirali sami zbog osnovanih sumnji u kaznena djela. "Ali budući da su detalji slučaja u interesu istrage ne možemo zasad komentirati više od ovoga. Interes Nove Ljubljanske banke je da štiti povjerljivost i integritet podataka te, posebice, brz i učinkovit proces", stoji u priopćenju najveće banke u susjednoj državi.

Slučaj NKBM-a

Izvlačenje novca preko poslova u Hrvatskoj

U kolovozu se u policijskoj akciji pod povećalom se našlo poslovanje Nove kreditne banke Maribor u Hrvatskoj. Slovenska policija sumnjala je u višegodišnje izvlačenje novca i to pretplatom jeftinih zemljišta u Hrvatskoj, a u istrazi je pomagala i naša policija. Šteta je navodno iznosila 30 mil. eura, a bilo je privedeno troje ljudi, među njima i bivši predsjednik Uprave NKBM-a M. Kovačič.

Komentirajte prvi

New Report

Close