U kolovozu stopa inflacije u Hrvatskoj pala ispod 1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2019. u 13:42
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na mjesečnoj razini cijene pale 0,3.

Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u kolovozu bile za 0,8 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je niža stopa inflacije nego mjesec dana prije, kada je iznosila 1,1 posto, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću DZS-a, u kolovozu su najviše na godišnjoj razini porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 4,7 posto, a s rastom od 3,8 posto pratile su ih cijene u segmentu stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Cijene restorana i hotela porasle su, pak za 2,9 posto, dok su cijene rekreacije i kulture uvećane 2 posto, obrazovanja 1,2 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,3 posto te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje 0,1 posto.

S druge strane, najviše su pale cijene u segmentu odjeće i obuće, za 1,6 posto. Po toj su stopi pale i cijene prijevoza, pri čemu u cijene goriva skliznule 2,2 posto.

Na mjesečnoj razini cijene pale 0,3

Na mjesečnoj su razini, pak, u kolovozu potrošačke cijene pale, u prosjeku za 0,3 posto.

Pritom su najviše pale cijene odjeće i obuće, za 3,8 posto, što je posljedica sezonskih sniženja, dok su cijene  pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje pale 0,6 posto, a prijevoza skliznule za 0,3 posto, pri čemu su cijene goriva oslabile 0,6 posto.

S druge strane, u kolovozu su jedino porasle cijene rekreacije i kulture, za 0,1 posto.

Kumulativno, od siječnja do kolovoza, u odnosu na isto razdoblje 2018. potrošačke cijene bilježe rast od 0,7 posto.

"I u mjesecima pred nama očekujemo nastavak potisnutih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena te će stopa inflacije na razini cijele 2019. ostati ispod 1 posto. Pri tome će uslužni sektor, prije svega usluge koje se odnose na trgovinu i turizam odnosno rast cijena u tim djelatnostima ostati jedan od rijetkih generatora inflatornih pritisaka", procjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Komentirajte prvi

New Report

Close