U europske se fondove slilo 30 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 30. srpanj 2017. u 22:00
Priljev je postao izraženiji početkom travnja/FOTOLIA

Priljev globalnih investitora ne jenjava.

Ako je suditi po statistici, europski dionički investicijski fondovi pravi su hit među globalnim investitorima ove godine.

Prema podacima EPFR-a, u tjednu do 26. srpnja u europske investicijske fondove slilo se dodatnih 3,3 milijarde dolara. Time je ukupni priljev tijekom ove godine dosegnuo gotovo 30 milijardi dolara. Podaci pokazuju da je priljev bio relativno "sramežljiv" sve do početka travnja, a tada počinje primjetniji uspon. Analitičari tumače kako su europske dionice postale privlačnije nakon što je postalo izgledno da će novi francuski predsjednik postati Emmanuel Macron, a što se i dogodilo u svibnju.

Priljev novca u europske fondove korelira s jačanjem eura koji je tijekom ove godine ojačao 11 posto prema dolaru, a nalazi se na dvogodišnjem maksimumu prema američkoj valuti.

I dok su europski fondovi pravi magnet za novac, iz američkih investicijskih fondova odljeva se novac već šesti uzastopni tjedan. To je najduža takva serija u više od godinu dana. U tjednu do 26. srpnja investitori su povukli gotovo 600 milijuna dolara, pa je ukupan odljev od sredine lipnja dosegao gotovo 20 milijardi dolara. Zanimljivo je da novac odlazi iz američkih fondova iako su sva tri glavna tamošnja burzovna indeksa tijekom ove godine u dobitku više od 10 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close