Treći fond fondova u Hrvatskoj

Autor: Tin Bašić , 22. srpanj 2009. u 22:00

Novi fond djelomičnu sigurnost može temeljiti i na laganom oporavku ‘private equity’ fondova u srednjoj Europi

OTP Invest je pokreno novi fond – OTP Europa Plus. Riječ je o fondu koji izravno ne kupuje vrijednosne papire, nego zapravo ulaže u druge fondove takozvani fond fondova. “Namjerno smo odabrali drukčiji fond – ‘fond fondova’, čija će strategija ulaganja biti gotovo pasivna, što znači da će se većina ulaganja usmjeravati u fondove koji repliciraju indekse na razvijenim tržištima kapitala”, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović. Ističe kako će imovina uložena u OTP Europa plus biti visokodisperzirana na globalnoj razini, i to u najrazvijenijim zemljama svijeta. “Upravo se na tim financijskim tržištima naslućuju znaci oporavka pa smo procijenili kako je ovo dobar trenutak za započinjanje novog ciklusa ulaganja”, zaključuje Brbortović.

Lagan oporavak
Potvrdu ovoj izjavi daje i najnovija analiza konzultantske kuće Deloitte. Naime, indeks povjerenja u “private equity” fondove u srednjoj Europi pokazuje znakove optimizma. Iako polovica stručnjaka za “private equity” fondove predviđa mogućnost daljnjih pogoršanja ekonomske situacije, gotovo 20 posto smatra da će se stopa povrata na ulaganje ipak poboljšati, ističe se u istraživanju. “Iako je možda prerano govoriti o temeljitoj promjeni, nedavni znaci oporavka na većim svjetskim burzama mogli bi sugerirati da ti napori utječu na povratak povjerenja u tržište, a samim time i na daljnje investicije ‘private equity’ fondova,” ističe partner u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu Vladimir Milošević. U središtu interesa “private equity” fondova traženje je novih investicija i upravljanje postojećim portfeljom. Stručnjaci očekuju da će prosječna veličina transakcija ostati ista, kao i razina aktivnosti na tržištu, stoji u analizi.

Skromni prinosi
Na domaćem tržištu kapitala postoje još dva fond fondova. To su AC G Dynamic EM i AC G Balanced EM. Prema podacima financijskog portala hrportfolio.hr, oba fonda su u 2009. godini ostvarila prinose. Točnije, AC GDEM imao je prinos od 0,55 posto, a AC GBEM 1,25 posto. Prošle je godine postojao još jedan, Prospectus Global Equitiy, ali zbog drastičnog pada imovine morao se pripojiti drugome fondu.

Izdvojeno

Manji rizik
Fond fondova je otvoreni investicijski fond koji ulaže u ostale otvorene fondove. “Obični” fond ulaže u vrijednosne papire, dok fond fondova svoja sredstva plasira u druge fondove, odnosno “podfondove”. Takvo ulaganje zove se “multimenadžment”. Rizik takvog ulaganja je niži.

Nepoznanica u Hrvatskoj
Fondovi koji ulažu u druge fondove nisu nepoznanica na domaćem tržištu. Uz OTP-ov fond imamo još dva – AC GDEM i AC GBEM. Postojao je još i Prospectus Global Equity koji se ugasio prošle godine zbog drastičnog pada imovine kada je morao isplatiti velikog ulagača.

Komentirajte prvi

New Report

Close