Teroristi motivirali tržište osiguranja na drugačije police

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2017. u 07:55
Napad na Londonskom mostu potaknuo je potražnju/REUTERS

Terorizam može izazvati devastirajući pad prihoda u industrijama poput turizma i ugostiteljstva.

Promijenjena taktika terorista koji u nedavnim napadima na zapadnoeuropske gradove ciljaju građane nagnala je osiguravateljne kuće na ponudu polica koje uzimaju u obzir i neizravne štete za tvrtke.

Kako navodi Reuters, police koje pokrivaju štete nastale terorističkim napadom pojavile su se na američkom tržištu nakon rušenja tornjeva Svjetskog trgovinskog centra 11. rujna 2001. godine, no do sada su pokrivale samo izravnu, fizičku štetu.

 

15 posto

pali su lanjski prihodi pariških hotela nakon napada u studenom 2015.

Naglašena potreba
Napadi u Sydneyu 2014. godine, Parizu pretprošle godine te nedavni napadi u Manchesteru i Londonu naglasili su potrebu polica koje pokrivaju rizik od terorističkih događaja, a koji mogu izazvati devastirajući pad prihoda u industrijama poput turizma i ugostiteljstva, ističe Chris Folkman, direktor upravljanja proizvodima u tvrtki za procjenu rizika RMS. Takve police osiguranja pomogle bi, primjerice, pariškim hotelima kojima su prihodi po dostupnoj sobi prošle godine pali 14,6 posto zbog napada u studenom 2015. kada je život izgubilo 130 ljudi.

David Abrahamovitch, izvršni direktor lanca kafića među kojima je i jedan koji je bio zatvoren nekoliko dana zbog istrage nedavnog napada na Londonskom mostu, tvrdi kako njegova tvrtka od prošle godine ima takvu policu. No, police koje pokrivaju rizik "gubitka privlačnosti" osiguravateljima mogu izbiti velik novac.

Zamka je u definiciji 
Procjenjuje se da globalne odštete po toj osnovi mogu dosegnuti i tri milijarde dolara. Međutim, da bi takva polica bila aktivirana, vlasti napad moraju okarakterizirati kao teroristički, a ne samo nasilni. Državna definicija napada ustvari je rizik za tvrtke koje se žele osigurati. Primjerice, bombaški napad na Bostonski maraton 2013. nije udovoljavao kriterijima ministarstva financija za proglašenjem terorističkim djelom prema odredbama zakona o osiguranju od terorističkog rizika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close