Hanfa poslala upozorenje građanima

Autor: Domagoj Puljizović , 06. svibanj 2024. u 07:00
U dopisima se građani se pozivaju na tzv. uplatu poreza na dobit, nastalu uslijed trgovanja kriptovalutama/I. Šoban/PIXSELL

U tim porukama, koriste lažni memorandum i logotip Hanfe, građane na razne načine zastrašuju i nagovaraju na uplate.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je ponovo upozorila na sve učestaliju pojavu lažnih e-mail poruka u kojima prevaranti od građana traže uplatu na temelju fiktivne porezne obveze.

U tim porukama, koriste lažni memorandum i logotip Hanfe, građane na razne načine zastrašuju i nagovaraju na uplate. U najnovijim dopisima pozivaju ih na tzv. uplatu poreza na dobit, nastalu uslijed trgovanja kriptovalutama.U lažnim e-mailovima stoji da je građanin dužan, po primitku dokumenta, odgovoriti na e-mail i zatražiti podatke računa za uplatu, ističu iz Hanfe.

Navode da su primili pritužbu građanke koja je dobila dopis na fiktivnom memorandumu s lažnim potpisom predsjednika Upravnog vijeća.

U dopisu se navodi IBAN njezina računa u banci u Hrvatskoj kao i regulative na osnovu kojih bi trebala uplatiti porez u iznosu od deset posto ukupne dobiti ostvarene tijekom trgovanja na tržištu kriptovaluta s inozemnim društvom. Nakon što je odgovorila na dopis, dobila je upute oko uplate poreza banci sa sjedištem u Poljskoj, nakon čega je spomenuti iznos nažalost i uplatila.

“Još jednom napominjemo da se Hanfa ne bavi izdavanjem dokumenata u vezi s porezima niti je to njezina nadležnost te da je već iz samog dokumenta (iz gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, ekavice) vidljivo da je riječ o lažnom dokumentu”, istaknuli su iz Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close