Tečaj dolara stabilno nadomak najviših razina od sredine siječnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2018. u 12:43
Foto: Thinkstock

“Uz prinose na 10-godišnje obveznice u visini oko tri posto, u bliskoj bi budućnosti dolar definitivno mogao dalje jačati. A to znači da smatramo da bigledano na dulji rok euro mogao ojačati”,kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u francuskoj banci Societe Generale.

Tečaj dolara u ponedjeljak se na međunarodnim tržištima zadržao ispod najviših razina od sredine siječnja prema košarici valuta, nakon što su pritisci na njegovo jačanje popustili uslijed stabilizacije prinosa na američke obveznice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je uvećan blagih 0,1 posto, na 91,652 boda, i drži se ispod najviše razine od 11. siječnja, od 91,986 bodova, na koje se u jednom trenutku popeo u trgovanju u petak. U prošlom je tjednu ojačao više od 1,3 posto, najviše u jednom tjednu u posljednja više od dva mjeseca.

U sličnom je postotku euro oslabio prema dolaru, na 1,2114 dolara, i zadržao se nedaleko najniže razine u tri mjeseca od 1,2110 dolara, na koliko je nakratko skliznuo u prošlotjednom trgovanju.

Istodobno je američka valuta prema japanskoj ojačala 0,2 posto, na 109,25 jena, u uvjetima skromnijeg trgovanja, jer japanska tržišta nisu radila zbog praznika. U petak je cijena dolara nakratko dosegnula nove najviše razine u 2,5 mjeseca, od 109,54 jena. Od početka mjeseca ojačao je više od 2,6 posto i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od studenoga 2016. godine. 

Dolaru je u posljednje vrijeme podršku pružalo izrazitije jačanje prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice, koji su tako premašili ključnu razinu od tri posto u prošlom tjednu te potaknuli ulagače da kupuju dolare i smanje izloženost u eurima. Prinosi su sredinom prošloga tjedna dosegnuli 3,035 posto, najviše razine u četiri godine, no nakon toga su ponešto oslabili.

"Uz prinose na 10-godišnje obveznice u visini oko tri posto, u bliskoj bi budućnosti dolar definitivno mogao dalje jačati. A to znači da smatramo da bigledano na dulji rok euro mogao ojačati",kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u francuskoj banci Societe Generale. 

Ovih dana tržišta će za nove smjernice pratiti redovnu sjednicu američke središnje banke Fed koja završava u srijedu, a krajem tjedna objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close