Švicarska središnja banka lani zaradila više nego Apple

Autor: Tomislav Pili , 10. siječanj 2018. u 22:01
Predsjednik SNB-a Thomas Jordan najplaćeniji je središnji bankar s milijun eura godišnje/REUTERS

Razlozi skoka dobiti leže u slabljenju franka, niskim prinosima na obveznice i povećanju cijena dionica.

Švicarska središnja banka (SNB) očekuje rekordnu dobit za prošlu godinu od 54 milijarde franaka (55 milijardi dolara) čime je postala profitabilnija od američkog Applea.

Naime, tehnološki div prošle je godine zabilježio dobit od 48,4 milijarde dolara, a koliko SNB dobro zarađuje ilustrira impresivan podatak da mu je dobit viša nego što su zajedno zaradili banka JPMorgan i tvrtka Berkshire Hathaway u vlasništvu legendarnog investitora Warrena Buffetta.

Tri razloga
Dobit SNB-a za prošlu godinu udvostručena je u odnosu na 2016. godinu, a odličnom rezultatu "kumovalo" je nekoliko razloga, točnije njih tri. Snažno povećanje dobiti najvećim je dijelom rezultat slabljenja franka, koji je prošle godine prema euru bio u minusu gotovo 10 posto. To je pak podiglo vrijednost velikog SNB-ovog deviznog portfelja, na 784 milijarde franaka na kraju prošlogodišnjeg studenog, čime je njegov udio u ukupnoj bilanci švicarske središnje banke dosegnuo 94 posto.

 

19 milijuna

dionica Applea posjedovao je SNB krajem rujna

SNB je kupovao velike iznose eura kako bi spriječio prekomjerno jačanje franka. Podsjetimo, jaki franak škodi švicarskom izvozu i potiče tamošnje potrošače da kupuju u inozemstvu. Drugi su razlog niski prinosi na obveznice koji su očuvali vrijednost portfelja stranih obveznica, a treći su razlog više cijene dionica što je povećalo vrijednost dioničkog portfelja koji čini petinu strane imovine. Međuovisnost ovih tržišnih utjecaja najvidljivija je na primjeru Appleovih dionica.

Naime, prema podacima iz  izvješća, SNB je na kraju rujna držao 19 milijuna Appleovih dionica vrijednih tri milijarde dolara. Uz pretpostavku da Švicarci nisu povećavali ili smanjivali taj udjel, to im je samo u u četvrtom tromjesečju donijelo 300 milijuna dolara dobiti s obzirom na rast cijene Appleove dionice od 10 posto. A jačanje dolara prema franku od 0,7 posto u tom je razdoblju donijelo dodatnih nekoliko milijuna franaka zarade. 

Bogatstvo, prokletstvo 
Ne treba zanemariti ni doprinos udjela u Facebooku, krajem rujna vrijednog 1,5 milijardi dolara, s obzirom na lanjski skok cijene tih dionica preko 40 posto. SNB je posljednjih godina akumulirao oko 760 milijardi franaka u stranim obveznicama i dionicama koje je kupovao kroz devizne intervencije, posebice tijekom dužničke krize u eurozoni. Međutim, ta je imovina ujedno i prokletstvo. Analitičari smatraju da bi prodaja većeg dijela te imovine izazvala jačanje švicarske valute, pa će SNB ove godine po tom pitanju biti ostavljen "na milost" financijskih tržišta. Što se tiče raspodjele dobiti, središnja i kantonalne vlade dobit će tek dvije milijarde franaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close