Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 6 godina, dolar jača

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2014. u 15:11
Thinkstock

Prošlog tjedna nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute.

Analizu pripremio: Admiral Markets

Prošlog tjedna nastavljen je trend jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute. Vijest koja je najviše utjecala na nastavak jačanja dolara jest dodatan pad stope nezaposlenosti u SAD-u, na samo 5,90%, najnižu stopu u posljednjih 6 godina. Investitori na financijskim tržištima ovom su viješću bili pozitivno iznenađeni budući da su očekivali da će stopa nezaposlenosti biti nešto veća. Samo u rujnu je u SAD-u otvoreno 248.000 novih radnih mjesta što je mnogo više od očekivanih 216.000.

Na temelju ove vijesti dolar je ojačao dodatnih 1% te u trenutku pisanja članka na platformama Admiral Marketsa, vodeće online brokerske kuće u regiji, tečaj EUR/USD iznosi 1,2542. Od svibnja ove godine u odnosu na euro i hrvatsku kunu ojačao je više od 10%.

Osim valutnog tržišta, i ostala su tržišta značajno reagirala na ovu vijest. Dionice na Zapadu su nastavile rasti. Od sredine prošlog tjedna američki SP500 indeks porastao je više od 2% te se ponovno približio rekordno visokoj vrijednosti. Dionice u Zapadnoj Europi su također porasle, ali u nešto manjoj mjeri. Cijena nafte i zlata nastavila je padati. Na platformama Admiral Marketsa cijena barela nafte trenutno iznosi 88 dolara po barelu a unce zlata 1193 dolara.

Budući da brokerske kuće kao što su Admiral Markets omogućuju svojim klijentima otvaranje kratkih pozicija (short selling), na padu cijene financijskih instrumenata se također može ostvariti profit, često i veći nego pri rastu, jer do pada uvijek dolazi kada izlaze loše vijesti pa u strahu od pogoršanja ekonomske situacije investitori naglo prodaju instrumente i ruše cijenu.

Od ostalih događaja koji su se dogodili prošlog tjedna treba spomenuti konferenciju za novinare Europske centralne banke na kojoj je predsjednih vijeća gubernera, Mario Draghi, izjavio da će iznos novca kojeg će ECB ubrizgati u financijski sustav sa ciljem poticanja gospodarske aktivnosti, vjerojatno biti manji od spomenutih 1000 milijardi eura. Analitičari velikih banaka očekuju da bi iznos mogao iznositi približno 200 milijardi eura.

Za ovaj tjedan najavljeno je manje važnih vijesti nego za prošli, pa se može očekivati privremeno smirivanje tržišta. Nekoliko vijesti koje bi mogle utjecati na tržište biti će odluke o kamatnim stopama centralnih banaka Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska pogledajte na ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na tržištu očekivati idućih mjeseci?

Američki dolar će dugoročno vjerojatno nastaviti jačati te će za godinu ili dvije biti jači nego je sada, ali budući da već mjesecima jača bez prestanka, za očekivati je barem privremeni predah. Ukoliko dođe do korekcije te se tečaj EUR/USD ponovno približi razini od 1.3000, treba je iskoristiti za povoljniju kupnju američke valute.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (07.10.2014) u 18 sati na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu te biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close