‘Stanje u Rusiji i pad rublje ne utječu na naše poslovanje’

Autor: Ana Blašković , 23. prosinac 2014. u 22:01
Andrea Kovacs-Wöhry na čelu je devete banke u Hrvatskoj/Žarko Bašić/PIXSELL

Sberbanka je u rujnu imala 23,6 milijuna kuna bruto dobiti i 10,3 mlrd. kn aktive.

Problemi ruskih banaka zbog velikog pada vrijednosti rublje, koji su kulminirali prvim bailoutom, zasad ostaju u Rusiji.

Domaća Sberbanka, podružnica najveće ruske banke u vlasništvu države, nije pogođena deprecijacijom rublje i dramom na tamošnjem tržištu."Deprecijacija ruske rublje i stanje na ruskom tržištu nema izravnih posljedica na poslovanje Sberbanke obzirom da Sberbank Europe pa tako ni Sberbank d.d. kao članica grupacije, nemaju imovine niti obaveza u ruskoj rublji", poručili su Poslovnom dnevniku. Dodaju  da je banka stabilna financijska institucija, s naglaskom na to da şu hrvatska banka, sa zdravim kapitalom i likvidnošću. "Poslujemo normalno i uobičajeno te nastavljamo biti pouzdan partner svim našim klijentima", kažu. Banka je inače, u rujnu imala 23,6 milijuna kuna bruto dobiti i 10,3 milijardi kuna aktive.

Okrenuti na Europu
Deveta po veličini domaća banka pod okrilje Sberbanka ušla je prije gotovo tri godine. Tada je ruski Sberbank,koji drži oko 29 posto tamošnjeg tržišta i zapošljava 250.000 radnika, preuzeo poslovanje austrijskog Volkbanka čime je ušao na tržište Europske unije, a tada i Hrvatske. Treba napomenuti da je poslovanje domaće Sberbanke na čijem je čelu Andrea Kovacs-Wöhry, unutar divizije Sberbank Europe, odnosno nekadašnjeg Volksbank Internationala nadležnog za 11 zemalja u regiji. Vrijednost rublje potonula je 38 posto od lipnja što podgrijava zabrinutost oko mogućeg pada vrijednosti imovine ruskih banaka.  

Spašavanja tek slijede
Istodobno, raste nevoljkost samih banaka da si međusobno posuđuju novac pa je cijena prekonoćnih depozita Mosprime Overnight rate skočila na 27,3 posto. Prema Bloombergu,zbog manjka likvidnosti, analitičari smatraju da bi nakonTrust banke, uskoro moglo uslijediti i druge. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uva, aktiva banke 10,3 milijarde kuna!!! Na tren pomisliš kako je banka poduzetništvu i gospodarstvu plasirala 10,0 milijarde kuna i to sad vrti, okreće,obraća !!! No da li je tomu tako???
Kako najlakše otkrijemo aktivu neke banke? Tako što odemo na stranice HNB-a i otvorimo zadnji Bilten o bankama! Tamo napr. za Sberbanku ,u Biltenu iz kolovoza 2014 godine , imamo slijedeću strukturu aktive:
• Cca 0,2 milijarde kuna krediti financijskim institucijama
• cca 6 milijardi kuna su krediti ostalim institucijama
• cca 2,5 milijardi kuna depoziti i gotovina kod HNB-a i ostalih fimnancijskih institucija
• cca 0,5 milijarde kuna vrijednosni papiri
I sada pogledamo pasivu i to isključivo depozite, oročene, one štedne i one po transakcijskom računu i vidimo da oni iznose cca 6,5 milijardi kuna.
Zaključak se nameće sam po sebi: iz samo depozitne sume kreditiraju se financijske i ostale institucije!!! Obrnuto: bez depozita nema niti kreditiranja!
U aktivi nema potraživanja po EU fondovima, kao što nema niti u pasivi EU fondova! E to je već virtualna aktiva i virtualna pasiva za koje banke nisu osposobljene. Narodski: lova leži i samo ju treba znati pokupiti!!!!!

New Report

Close