Stabilne cijene nafte u očekivanju zasjedanja Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2013. u 13:12
Thinkstock

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu iznosi danas 107,18 dolara, što je 27 centi manje nego jučer. Na američkom tržištu cijena barela u minusu je 64 centa, na 103,91 dolar.

 Cijene sirove nafte stabilizirale su se u utorak na londonskom tržištu iznad 107 dolara za barel, dok ulagači čekaju zasjedanje američkog Feda i njegove odluke o sudbini monetarnih poticaja, koji su dosad poticali potražnju u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu iznosi danas 107,18 dolara, što je 27 centi manje nego jučer. Na američkom tržištu cijena barela u minusu je 64 centa, na 103,91 dolar.

Ulagači su na oprezu i zbog ovotjedne objave ključnih makroekonomskih podataka, kao što su podaci o zaposlenosti u SAD-u te o proizvodnji u Kini.

"Sudionici na tržišu vjerojatno će biti suzdržani uoči sutrašnje sjednice Feda i objave kineskih podataka u četvrtak, tako da se danas ne očekuju veće oscilacije cijena", navodi se u bilješci banke Commerzbank.

Očekuje se da će američka središnja banka objaviti priopćenje u srijedu, nakon završetka dvodnevnog sastanka.

Američki podaci o zalihama također će dati uvid u potrošnju nafte u toj zemlji. Prema anketi Reutersa, američke komercijalne zalihe sirove nafte vjerojatno su pale u prošlom tjednu peti tjedan zaredom.

Ulagači strahuju i da bi podaci o proizvodnji u Kini mogli potvrditi usporavanje u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Prema anketi Reutersa, ekonomisti procjenjuju da je aktivnost u kineskom proizvodnom sektoru u srpnju smanjena po prvi put u 10 mjeseci.

Pad cijena nafte, međutim, ograničen je jer je u posljednjih nekoliko tjedana nekoliko dobavljača smanjilo izvoz. U Libiji je izbio novi val nasilja nakon prošlotjednog atentata na političke aktiviste, dok bi Irak mogao izvijestiti o smanjenu proizvodnje u 2013.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 105,21 dolara, što znači da je bila 11 centi viša nego prošlog tjedna u petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close