Srpske banke smiju potraživanja prodavati i tvrtkama

Autor: Rato Petković / VLM , 15. siječanj 2013. u 19:26
Oslobodit će se iznosi koje su banke izdvajale za rezerve, kaže guvernerka Tabaković

NBS je donio nove odluke o upravljanju rizicima uz poruku da se time želi riješiti problem problematičnih kredita i očuvati financijsku stablinost.

S novom godinom srpskom bankarskom sektoru stigla su i nova pravila vezana za upravljanje rizicima pa će i tamošnje banke sada moći jednostavnije trgovati dugovima.

Prema novoj odredbi Narodne banke Srbije, kreditori će, kao vjerovnici, moći potraživanja od tvrtki prodavati drugim pravnim osobama, i to ne samo iz financijskog sektora kako je dosad bio slučaj. To je, poručuju iz središnje banke, mjera kojom bi se trebao smanjiti udio nenaplativih kredita koji se popeo na čak 22 posto, a donesena je i u cilju očuvanja stabilnosti cijelog financijskog sustava. Namjera je i da se bankari okrenu prema platežno sposobnim klijentima. "Ustupanje problematičnih potraživanja i njihovo izmještanje iz bilanci banaka trebalo bi osloboditi znatna sredstva koja su banke izdvajale za rezerve, što bi zauzvrat trebalo omogućiti rast kreditne aktivnosti financiranjemdobrih projekata i klijenata i u krajnjem ishodu pozitivno utjecati na rast u realnom sektoru", poručili su iz središnje banke. NBS je promijenio i propis koji se odnosi na zaduživanje građana pa će odluke o visini iznosa kredita donositi poslovna banka kod koje klijent uzima zajam.

Tako granična "linija" više neće biti trećina plaće, jer će banka moći odobriti i zaduživanje u većem postotku. Kreditorima se dopušta da fleksibilnije odmjeravaju kreditni rizik, procjenom sposobnosti svakog klijenta. Plaća tako više neće biti jedino mjerilo,  osim visine redovnih prihoda, u obzir će se uzimati sve financijske obveze, urednost u njihovu podmirivanju, kao i brojni drugi čimbenici koji utječu na kreditnu sposobnost klijenata. Što se tiče novih pravila koja se odnose na zadužena poduzeća, mjera NBS-a može biti dvosjekli mač. S jedne strane mogu računati da će banke potraživanja prodavati po nižim cijenama, kako bi, koliko- toliko ublažile gubitak, kao što to sada rade s hipotekama. No opasnost za tvrtke koje ne mogu vraćati zajmove krije se u tome što njihov dug sada može kupiti konkurentska tvrtka i tako im još ugroziti poziciju na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close