Sada Hanfa mora spriječiti lažiranje izvješća

Autor: Tomislav Pili , 08. srpanj 2018. u 22:01
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Sabor usvojio novi Zakon o tržištu kapitala.

Hrvatski sabor usvojio je u petak novi Zakon o tržištu kapitala (ZTK) koji će regulatoru dati veće ovlasti u nadzoru kompanija uvrštenih na burzi. No, brza poboljšanja transparentnosti domaćih kompanija ne treba očekivati, tvrde tržišni sudionici. Kako su priopćili iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), novim ZTK-om dobit će značajnije ovlasti, posebno u segmentu nadzora financijskih izvještaja izdavatelja čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu te pravo provjere jesu li isti sastavljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje.

Vraćanje povjerenja

“Hanfa će biti ovlaštena poduzimati mjere ukoliko utvrdi da financijska izvješća nisu sastavljena u skladu s relevantnim okvirom”, ističu iz Hanfe. Prije stupanja na snagu ovoga zakona Hanfa je bila ovlaštena nadzirati jesu li svie kompanije redovito objavljivale financijske izvještaje, no nije imala mogućnost ulaziti u to jesu li izvještaji napravljeni u skladu s relevantnim okvirom za financijsko izvještavanje, odnosno – jesu li točni.

 

15direktiva

EU ugrađeno je u novi ZTK

“Vjerujemo da će novi ZTK svojim odredbama doprinijeti vraćanju povjerenja u hrvatsko tržište kapitala. Sam postupak provjere i poduzimanja odgovarajućih mjera u odnosu na financijske informacije izdavatelja detaljnije je uređen smjernicama ESMA-e, europskog regulatora tržišta kapitala. Nakon donošenja novog zakona Hanfa ima razdoblje do kraja godine za tzv. ‘izjavu o usklađenosti’ s navedenim smjernicama, nakon čega će sve to biti inkorporirano u nadzornu praksu”, pojasnio je Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe. Na Zagrebačkoj burzi ističu kako pozitivne promjene ne treba očekivati preko noći. “Zakon o tržištu kapitala i pripadajući regulatorni okvir vjerojatno je opsegom i složenošću jedan od najkompleksnijih”, ističu na upit Poslovnog dnevnika sa ZSE-a.

Stezanje regulative

“Regulativa se iz godine u godinu steže, zahtjevi su sve veći, a s njima raste i pritisak na sve sudionike tržišta: izdavatelje, ulagatelje, pa i regulatora. Između ostaloga, uloga regulatora proširuje se u području nadzora izdavatelja. I Burza i regulator kontinuirano rade na podizanju transparentnosti i korporativnog upravljanja već godinama – to nam svakako daje za pravo da možemo reći kako brze promjene u ovom području nisu moguće, ali sigurno je da će veći fokus na ova dva elementa doprinijeti većem povjerenju investitora”, smatraju na Zagrebačkoj burzi.

Hanfa očekuje da će novi zakon doprinijeti smanjenju sistemskih rizika kroz bolju organizaciju samih društava, ograničenje preuzimanja rizika i unaprjeđenje kontrola kod svih investicijskih društava i tržišnih operatera. Isto tako, doprinijet će povećanju povjerenja i zaštite ulagača, posebno u dijelu zaštite onih koji ulažu u strukturirane i kompleksne proizvode.

Komentirajte prvi

New Report

Close