Rekordno nizak tečaj dinara prema euru

Autor: Rato Petković , 03. prosinac 2008. u 22:00

Manju ponudu eura izazvala je potražnja poduzeća jer im je otežano zaduživanje u inozemstvu zbog nastale globalne financijske krize

Dinar je u srijedu zabilježio najnižu vrijednost u odnosu na euro otkada je uvedena zajednička europska valuta. Prema službenom srednjem tečaju Narodne banke Srbije (NBS), za jedan euro treba izdvojiti 90,6 dinara.

Ubrzani pad vrijednosti dinara ne uspijeva spriječiti ni NBS intervencijama iz deviznih rezervi na međubankarskom deviznom tržištu (MDT) na kojem se na temelju ponude i potražnje određuje tečaj domaće valute. Središnja banka intervenirala je u utorak sa 10 milijuna eura, ali to nije bilo dovoljno da vrijednost eura ne skoči iznad 90 dinara. Bez intervencija središnje banke euro bi već vrijedio više od 100 dinara. Narodna banka je iz deviznih rezervi dosad izdvojila oko pola milijarde eura radi podmirivanja potražnje za europskom valutom koje je sve manje zbog slabog priljeva inozemnog kapitala jer je poduzećima otežano zaduživanje u inozemstvu zbog nastale globalne financijske krize, dok s druge strane domaćim poduzećima pristižu obveze vraćanja inozemnih zajmova, što je dovelo do veće potražnje za eurom. Manju ponudu eura izazvale su štediše koje su iz banaka u listopadu i studenom povukle milijardu eura u strahu da im ne propadne ušteđevina. To su napravili i pored vladina jamstva da su svi ulozi do 50.000 eura zaštićeni i da za njih jamči država. Prema posljednjim podacima, ukupni depoziti manji su za dvije milijarde eura od plasmana, što znači da bankarski sektor nema dovoljno sredstava s kojima bi pokrio već odobrene kredite. Domaći gospodarstvenici zamjeraju vladi i središnjoj banci što ne poduzimaju odgovarajuće korake kako bi spriječili da dinar bude jedina valuta koja devalvira u regiji. Prema kazivanju Veselina Jevrosimovića, vlasnika Com tradea, hitno treba smanjiti obvezan depozit banaka kod NBS-a koji iznosi 55 posto. Smanjenjem obvezne rezerve oslobodila bi se znatna sredstava koja bi se upumpala u gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close