RBS-u prijeti 13 mlrd. $ kazne

Autor: Ana Blašković , 05. srpanj 2015. u 22:00
RBS obmanjivala klijente

Radi se o tužbi povezanoj s hipotekarnim vrijednosnicama.

Američki regulatori poručili su Royal Bank of Scotland da joj prijeti do čak 13 milijardi dolara kazne izgubi li spor vezan za hipotekarne obveznice.

Američka Federal Housing Finance Agency, koja je za federalne agencije Fannie Mae i Freddie Mac na sudu u Connecticutu podigla tužbu, izašla je s tom brojkom u povezanom slučaju na federalnom sudu na Manhattanu, piše Bloomberg. RBS traži da se slučaj odbaci s argumentacijom da je podnošenje tužbe u 2011. godini došlo prekasno. Banka nije željela komentirati najnoviji razvoj događaja, a izvršni direktor banke Ross McEwan rekao je da se očekuje "pozamašna" nagodba već do kraja godine. Mogućnost da plati jednu od rekordnih kazni za RBS banku dolazi u iznimno nepovoljnom trenutku.

Velika Britanija sprema se već u rujnu prodati dionice banke čak i pod cijenu gubitka za državnu blagajnu. Medijske objave o visini kazne srušile su cijenu dionice RBS-a za 1,7 posto na Londonskoj burzi. Dionica je ove godine izgubila na vrijednosti oko 8,5 posto što je najlošiji rezultat među svim britanskim bankama. Banka se tereti da je u prodajama hipotekarnih vrijednosnica između 2005. i 2007. godine precijenila mogućnost dužnika da otplaćuju hipotekarne zajmove u temelju tih vrijednosnih papira koristeći falsificiranu i obmanjujuću dokumentaciju. Analitičari predviđaju da će banka postići nagodbu s američkim regulatorom prije suđenja te zauzvrat platiti nižu novčanu kaznu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close