Raiffeisen na putu ka prvom gubitku

Autor: Tomislav Pili , 23. rujan 2014. u 22:00
Rezervacije veće za 50 posto/ŽB/PIXSELL

Rast loših kredita u Ukrajini i Mađarskoj ‘pojeo’ dobit austrijske banke.

Zbog snažnog skoka rezervacija za loše kredite austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarit će prvi godišnji gubitak u svojoj povijesti, objavila je uprava banke u utorak.

RBI će tijekom ove godine rezervacije povećati na 1,7 milijardi eura što je gotovo 50 posto više nego lani. To će rezultirati gubitkom ove godine, a uprava procjenjuje da će se dobit sljedeće godine kretati oko 500 milijuna eura. Inače, analitičari su za sljedeću godinu očekivali 850 milijuna eura dobiti. To je već drugi put ove godine da druga najveća banka u Austriji povisuje iznos rezervacija. Ukrajina i Mađarska najproblematičnija su tržišta koja "jedu" dobit RBI-a. Uz to, negativan utjecaj došao je i s ruskog tržišta koje je u posljednjih tri godine bilo najveći generator dobiti za austrijsku banku.

Ipak, prvi čovjek RBI-a Karl Sevelda ističe kako je banka dovoljno kapitalizirana."Ne vidimo potrebu za povećanjem kapitala. Naravno, u bliskom smo kontaktu s regulatorom", kazao je Sevelda u utorak analitičarima, a prenosi Bloomberg. Osim najave negativnog ovogodišnjeg poslovnog rezultata, banka je snizila i srednjoročne procjene o povratu na kapital. U odnosu na prijašnje prognoze, RBI smatra da će povrat iznositi jedan posto manje, odnosno 11 posto nakon oporezivanja. Ove objave rezultirale su pravom katastrofom dionice RBI-a na Bečkoj burzi. Oko podneva dionica je gubila preko 12 posto, a cijena se spustila na 17,39 eura. To je najsnažniji pad ove dionice od listopada 2011. 

Komentirajte prvi

New Report

Close