Pureta: S novim vodstvom Hanfe puno bolje surađujemo

Autor: Božica Babić , 14. svibanj 2012. u 22:00

Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe osiguranja, govori o pozitivnom poslovanju unatoč krizi branše, izazovima koje industriji donosi ulazak u EU i inicijativama koje pokreću osiguravatelji

Grawe osiguranje bilo je prvo osiguravajuće društvo s inozemnim kapitalom na hrvatskom tržištu, dugoročni potencijal prepoznalo je još ratne 1993. godine. Lani su ugovorili 392 milijuna kuna premije, koja je u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila 92 milijuna kuna, što ih je svrstalo među prvih deset društava koja su ostvarila rast premije u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. O poslovanju, trendovima na tržištu, ali i velikoj obljetnici društva za Poslovni dnevnik govori njegov čelnik Igor Pureta.

Branša se unatrag tri godine ne može pohvaliti velikim uspjesima i dvoznamenkastim rastom premije kakav su imali 2008. godine. Po čemu će Grawe pamtiti 2011.?
Unatoč recesiji i za nas i za klijente 2011. bila je odlična. Ostvarili smo 31,5 milijuna kuna neto dobiti, što je čak 38% više nego u 2010. Nije samo Uprava zadovoljna rezultatom, već i naši dioničari. Na životna osiguranja i za 2011. kao i za sve prethodne godine osiguranicima smo pripisali dobit. U situaciji kakva je u Hrvatskoj, i što se tiče stanja u gospodarstvu i percepcije osiguranja kao industrijske grane, kao društvo postigli smo dobar rezultat unatoč stagnaciji tržišta.

Prvo tromjesečje 2012. je zaključeno, vide li se naznake oporavka?
Vidljivi su pozitivni pomaci koji su na neki način možda uvjetovani i promjenom vlasti. Doprinos daju i gospodarski pomaci koji se javljaju tek sporadično, no nadam se da će uskoro prerasti u nešto što će se javljati iz dana u dan. Grawe za prvi kvartal ima rast premije na životnim osiguranjima od 2% i pad u neživotnim od 1% tako da smo u globalu bolji nego lani u istom razdoblju. Naime, na životna osiguranja otpada dvije trećine od ukupne premije.

U Sloveniju su navodno, nakon što je postala članica EU, pristigla 582 osiguratelja sa sjedištem izvan Dežele i više od 6000 stranih posrednika. Hoće li i hrvatsko tržište postati prebukirano konkurencijom?
Na posljednjim Danima osiguranja slične brojke spominjane su ne samo za Sloveniju već i za Poljsku. Međutim, one ne odražavaju pravo stanje stvari. Naime, taj broj društava i zastupnika je, pretpostavljam, evidentiran jer su odradili neke ugovore na tim prostorima, ali nisu bili značajniji ni stalni sudionici na tržištu. Slovenija je osam godina članica EU, a Triglav, Zavarovalnica Maribor i Generali i dalje su ključni igrači. Slični trendovi dogodit će se vjerojatno i na našem tržištu, mi koji smo ovdje godinama nastavit ćemo raditi. Budući da je naše tržište malo i relativno zasićeno, ne vidim puno prostora za brojne nove igrače, ali očekujem dodatno poboljšanje standarda usluga postojećih osiguravatelja.

Može li se dogoditi obratan trend, da društva koja su već ovdje, a iza njih su strane matice, izgube pravnu samostalnost i postanu podružnice. Ni zakonodavci ni regulator nisu protiv toga?
Što se Grawea tiče, to je nerealno. Naša društva i dalje posluju kao samostalni subjekti u svim novim članicama Unije. Grawe je u Sloveniji samostalno poduzeće koje ima dioničare kao i ono u Austriji. Isto je u Bugarskoj i Rumunjskoj gdje poduzeća postoje od 2000. godine. Ništa se nije promijenilo u njihovu pravnom statusu. Siguran sam da će to vrijediti i za Hrvatsku.

Problematiziranje uvođenja Solvency II, direktive koja uvjetuje veće kapitalne obveze društvima, malo se stišalo, no obveza ostaje, a novi rok za primjenu je siječanj 2014. Jesu li između vaše matice u Grazu i društva u Zagrebu pokrenute ‘instrukcije’?
Naravno. Ne samo da od matičnog poduzeća dobivamo “know how” nego ga i dijelimo s ostalima. Naši aktuari predaju na radionicama i prenose najbolja iskustva matice. Matična kuća zaslužna je i za naš sadašnji stupanj solventnosti, znatno viši od propisanog, koji se potvrđuje i kroz izračune prema pravilima Solvency II. Razina solventnosti gotovo nam je dvostruko veća od propisane i iznosi ukupno 192% (za životno osiguranje 170%, za neživotno 275%). Visina naše matematičke pričuve od gotovo 2 mlrd. kuna je za naše tržište osiguranja značajna. Dokaz je to financijske stabilnosti društva koje i u kriznim godinama posjeduje snagu za suočavanje sa svim izazovima.

Može li se očekivati da će zbog nove kapitalne strogoće s tržišta nestati manja društva?
Solventnost društva prema novoj regulativi dosta ovisi o kvaliteti dosadašnjeg poslovanja društva, a čak nema toliko veze s veličinom. Važno je da društva na vrijeme krenu s kalkulacijama kako bi dobila informaciju o stanju solventnosti i mogla na vrijeme prilagoditi eventualne manjkavosti. Počne li se taj uvjet primjenjivati, moguća su gašenja nekih društava. Budući da i Europska unija odgađa primjenu Solvencya II. kako bi što više društava zadovoljilo kriterije, vjerujem da će i naš regulator imati razumijevanja.

Dosta se govorilo i o novom zakonu o osiguranju usklađenim s pravnom stečevinom EU, najavljivalo se i usvajanje, no već mjesecima vlada muk.
Kroz strukovne udruge, HUO i Komoru, društva su imala pristup prvim razgovorima o zakonu, no oni su prekinuti još lani. Što se događa i kada će zakon na raspravu i usvajanje stvarno ne znam.

Na financijskom tržištu osiguranje je, i od države i regulatora, uglavnom tretirano kao ‘neželjeno dijete.’ Na sceni su nove okolnosti, novi resorni ministar i nova uprava Hanfe. Otvara li se suradnja?
U ovom kratkom razdoblju otkako je izabrano novo vodstvo Hanfe imali smo više kontakata s regulatorom, i samostalno i preko udruženja. Komunikacija je doista sada otvorenija u zajedničkom traženju rješenja, razlika u postupcima regulatora prema društvima doista je vidljiva. To s pozicije Grawea mogu potvrditi, a slične ocjene čuju se i iz ostalih društava.

Branša od Vlade traži da police životnih osiguranja na rok dulji od 20 godina izjednači sa III. mirovinskim stupom. Grawe dvije trećine premije ugovara na životnim osiguranjima i u vrhu ste ljestvice zainteresiranih. Mislite li da će projekt zaživjeti?
Ništa se ne događa premda inicijativu ističemo već 13 godina. Svojedobno je bilo odobreno tek odgođeno plaćanje poreza, no ukinuto je prije tri godine. Kako se situacija s proračunom razvija, vidjet ćemo još hoće li se i postojeći oblici štednje kojima su odobrene subvencije uopće održati.

Presuda Europskog suda pravde nalaže osiguravateljima da izbace spol kao kriterij. Prve na udaru su police životnih osiguranja, moraju se primijeniti isti cjenici za žene i za muškarce iako je životni vijek žena duži zbog čega su plaćale manju premiju. Kako će industrija riješiti tu obvezu?
Rok prilagodbe za tržište EU je 21. prosinca 2012. Za nas počinje ulaskom u Uniju, dakle 1. srpnja 2013. To je doista problem, no pripremamo. Presuda poskupljuje policu životnog osiguranja ženama, a rentnog muškarcima. Moja poruka Hrvaticama stoga je: namjeravate li ugovoriti policu životnog osiguranja, učinite to prije 1. srpnja 2013.

Usvojena je inicijativa o izradi nacionalne strategije financijskog opismenjivanja stanovništva. Koju razinu populacije uključiti i kojim modelom?
Da ja odlučujem, krenuo bih već od vrtićkog uzrasta. Smatram da već u toj dobi djecu treba učiti kako raspolagati novcem. Naravno, i sve ostale dobne skupine moraju biti uključene u edukaciju kroz obrazovni sustav, ali i marketinške aktivnosti. Osiguratelji su svojedobno izvrsno odradili kampanju nacionalnog programa sigurnosti na cestama. Društva su preko HUO-a financirala kampanju. Mislim da je taj model odlično pogođen te ga treba primijeniti i na financijsko opismenjivanje. Dajući sredstva HUO-u, društva ne rade svoju promidžbu, već zajednički podržavaju nacionalno važan projekt.

Dvadeseta obljetnica

Jeste li već počeli pripreme za obljetnicu, dogodine slavite 20 godina rada na hrvatskom tržištu?
O, da. Odbrojavamo dane. Grawe u 2013. ima dvije velike obljetnice, matica u Grazu slavi 185., a mi 20. rođendan. Cijela 2013. bit će u znaku jubileja, od promocije novih proizvoda do niza marketinških aktivnosti. S našim korisnicima obilježit ćemo 20 godina uspješne suradnje.

Imate klijenata koji svih tih 20 godina ugovaraju police?
Imamo. Najprije su 1993. krenuli s ugovaranjem samo jedne police životnog osiguranja. Međutim, kako smo se mi razvijali i počeli na domaćem, tržištu nuditi razna imovinska i druge vrste osiguranja, tako su i oni rasli s nama obnavljajući ili ugovarajući iz godine u godinu više polica.

Komentirajte prvi

New Report

Close