Pureta: Premije će poskupjeti, a neka društva naći će se u bezizlaznoj situaciji

Autor: Božica Babić , 10. listopad 2012. u 22:00
Igor Pureta/PXL

Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe osiguranja, govori o rastu premije unatoč krizi te promjenama koje branši i osiguranicima donose europska pravila s kojima se Hrvatska treba uskladiti.

Industrija osiguranja od 2008. bilježi negativne trendove na ugovaranju premije, a ni u 2013. ne očekuje povratak optimizma. Uz recesiju koja ne posustaje osiguravatelji su suočeni i s novim nametnutim obvezama koje zadiru u financijsku stabilnost mnogih društava. O uvođenju "unisex" tarife, novom zakonu i drastičnom povećanju pričuva za odštete te ostalim novostima govori predsjednik Uprave Grawe osiguranja Igor Pureta. 

Europski sud pravde naredio je ukidanje spolne diskriminacije kod životnih osiguranja. Obveza 'unisex' tarife čeka i nas, što ona uvjetuje i jeste li već kreirali nove kriterije?

Da, moramo izjednačiti premiju za muškarce i žene iako one nisu različite zbog spolne diskriminacije, već zbog različitog rizika. 'Unisex' tarifa traži ugovaranje životnog osiguranja po istim uvjetima za muškarce i žene, što znači da osiguravatelji za oba spola moraju napraviti spolno neutralnu tablicu smrtnosti kao osnovu izračuna premije. To je, rekao bih, odmak od zdravog razuma jer sva se osiguranja temelje na principu rizika. Ovdje je riječ o riziku smrtnosti, a on je u muškaraca veći i zbog toga je premija za njih veća. Pripremamo novi izračun, cilj nam je pronaći optimalno rješenje…

Ženama je premija bila jeftinija jer u pravilu žive duže nego muškarci. Koliko će za njih polica sada poskupjeti? 

Radimo na optimalnom rješenju, nastojat ćemo da ne poskupi previše.

Osiguravatelji u EU 'unisex' policu moraju ponuditi 21. prosinca, jesu li možda u matičnoj kompaniji u Grazu već definirali nove uvjete?

Naša se matična kuća priprema i komuniciramo kako bismo razmijenili iskustva. Kompletna industrija osiguranja u Europi suočena je s velikim problemom, tim više što nije očekivana ovakva presuda. Iako je sud za prilagodbu ostavio godinu i pol dana, nije jednostavno odlučiti što i kako napraviti. Neke police imat će malo povećanje cijene, ali neke će poskupjeti i 60% s obzirom na rizik smrti. Kod mješovitih životnih osiguranja pritisak je manji s obzirom na ukalkuliranu štednu komponentu i tu se očekuje poskupljenje od nekoliko postotaka. Naš portfelj uglavnom ima težište na mješovitim osiguranjima pa vjerujem da će negativni učinak uvođenja spolno neutralne tarife biti manji nego kod nekih drugih polica. Nadam se da tih nekoliko postotaka ipak neće žene odvratiti od ugovaranja police jer je riječ o kombinaciji disciplinirane dugoročne štednje i pokriću više rizika.

Hrvatski osiguravatelji 'unisex' policu tržištu moraju ponuditi nakon pristupanja u EU ili…?

Kako pravnici unutar industrije tumače, rok je 1. srpnja, no s obzirom na to da je u izradi novi zakon o osiguranju, postoji mogućnost da zakonodavac ugradi neki drugi datum. 

Planirate li promidžbenu kampanju, javnost baš i nije informirana o promjenama?

Sve što radimo na informiranju građana kap je u moru. Kampanju bi trebali zajedno raditi svi osiguratelji koji nude životna osiguranja. Tako bismo mogli poslati snažnu poruku o kakvoj je promjeni riječ. S obzirom na neka dosadašnja iskustva, pretpostavljam da takvo što, nažalost, nije realno očekivati.

Osiguravatelji se nerado nalaze na istim projektima, nema puno suradnje, doimate se isključivo kao konkurenti?

Da, doista se tako ponašamo pa nas je teško okupiti za istim stolom, a kamoli da zajedno podržimo ovakvu inicijativu.  

Moraju li se već ugovorene police usklađivati s novom tarifom?

Police koje će do kraja lipnja 2013. biti ugovorene, pod određenim uvjetima i ograničenjima, neće se mijenjati. Primjerice, unaprijed dogovorene opcije po policama poput povećanja premije ostat će nepromijenjene.

Osiguravatelji će uskoro dobiti novi zakonski okvir, a iako prijedlog još nije javno dostupan, u medije je iscurilo niz kontroverznih rješenja. Zna li branša uopće što je čeka?  

Znam da se priprema novi zakon, a što će mu biti osnova, tek predstoji vidjeti. Unatrag 13 godina zakon je mijenjan više puta. Osiguratelji su bili pitani što misle da bi trebalo ugraditi, uvijek smo davali prijedloge, no oni nikada nisu ugrađeni u završni tekst zakona. Zapravo, ako smo nešto predlagali 1999. usvojeno je možda tek 2004., ali nikada u trenutku kada je to branša sugerirala. O izjednačavanju životnog osiguranja s trećim mirovinskim stupom govorimo godinama, već smo i vrapcima dosadni, a dalje se od inicijative nismo odmakli. 

Veći šok od 'unisex' police bit će prilagodba Direktivi VI. Europske unije. Od srpnja 2013. treba znatno povećati iznose pričuve za odštete u prometnim nezgodama. Maksimalna odšteta bit će 5,6 mil. eura, a po aktualnom zakonu je 0,5 milijuna. Može li to izazvati bankrot malih društava?

Ne govorim ni protiv kolega ni industrije, ali letimičan pogled na popis društava otkriva da njih nekoliko godišnje ne ugovore ukupnu premiju koliko im može iznositi samo jedna šteta. U Graweu ne strahujemo, naša dostatnost kapitala i solventnost znatno prelaze postavljene limite.

Posljednjih 12 pristupnica u EU za svoje su osiguravatelje izborile dulja prijelazna razdoblja za ovu obvezu, dok naši uopće nisu pregovarali o ovoj Direktivi?

Vjerujem da je riječ o nenamjernom gafu, neznanju. Da će ova odluka mnogim društvima donijeti nerješive probleme, to je već sada razvidno.

A da industrija tuži državu?

Moguće je tužiti, no pitanje je ishoda. Bolje je da se pokuša naknadno tražiti prijelazno razdoblje, možda još nije kasno. Netko na razini države treba reći: "Zaboravili smo, nismo razgovarali o Direktivi VI." Neka nam prijelazno razdoblje bude makar tri godine iako je većina država za prilagodbu izborila sedam godina. 

Maksimalna odšteta sljedećeg ljeta bit će 11 puta veća nego danas. Znači li to da u istom omjeru treba poskupjeti i premija za autoosiguranja?

Ne znači, ali mora poskupjeti. Ne mogu sada reći koliko, no neodrživo je da premija osiguranicima ostane na sadašnjoj razini, a maksimalna odšteta se poveća za 10-11 puta.  

Hoće li provedba Direktive VI. u probleme gurnuti društva koja nisu poštovala aktuarska i ostala načela struke, nelegalno su dijelila visoke bonuse na autoosiguranjima. Jeftinije police sada im ugrožavaju solventnost…

Vjerojatno. I osiguranicima lijepo izgleda dobiti visok bonus, platiti manje, a osiguravateljima jeftinijom policom primamiti brojne osiguranike. I jednima i drugima treba biti jasno da premalo razmišljaju o mogućim teškim nezgodama i isplatama velikih odšteta.

Grawe je u maloj skupini društava kod kojih premija unatoč krizi raste?

Za nas je ova godina dobra. U životnim osiguranjima premija raste 3%, što je iznimno dobro zna li se da istodobno ostvarujemo velik broj isplata po doživljenjima, a imamo i prijevremenog otkupa polica. Rast premije svjedoči o golemom trudu zaposlenika. I u neživotnim osiguranjima bolji smo od prosjeka, u osam mjeseci mi imamo 98,4%, a tržište 97,6% od lanjske premije.

Moguća ponuda za CO

Hoće li Grawe ući u utakmicu za kupnju Croatia osiguranja?

Moguće je da će naša matična kompanija opet dati ponudu jer je i u prošla dva natječaja iskazala konkretan interes. Hoće li to doista učiniti, vidjet ćemo kada se raspiše natječaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close