Pravilo o sanaciji banaka pred propašću

Autor: Tomislav Pili , 19. siječanj 2017. u 21:59
Banke prvo moraju spašavati vjerovnici i dioničari/FOTOLIA

Italija dovela u pitanje zabranu da porezni obveznici spašavaju banke.

Spašavanje talijanske banke Monte dei Paschi dovelo je u pitanje europsko pravilo o izbjegavanju saniranja banaka novcem poreznih obveznika, a koje možda nikada neće biti primjenjeno.

Kako piše Reuters, europska financijska zajednica zabrinuta je posljedicama koje mogu proizaći iz talijanskog primjera. Michael Kemmer, prvi čovjek njemačke udruge banaka, ističe kako je vladina "dokapitalizacija iz predostrožnosti" Monte dei Paschi uoči Božića, dovela vjerodostojnost europskih regulatora u pitanje. Slično razmišljaju i u rejtinškoj agenciji Moody's gdje ističu da je spašavanje – koje još čeka zeleno svjetlo Europske komisije – potaknulo "pitanja o predanosti europskih institucija striktnom poštivanju pravila o spašavanju posrnulih banaka".

Podsjetimo, potaknuta iskustvima iz financijske krize iz 2008. kada je banke trebalo spašavati jednom za drugom, EU je donijela pravilo kako teret spašavanja banaka prvo moraju podnijeti vjerovnici i dioničari, a tek potom porezni obveznici. U tu svrhu osnovana je posebna agencija, Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), kojem je zadatak osigurati propisnu sanaciju banaka uz minimalni utjecaj na javne financije. "SRB je trenutno najbeskorisnija institucija jer ju se nitko ne usuđuje koristiti", izjavio je za Reuters jedan financijaš koji je želio ostati anoniman. Smisao postojanja SRB će ubrzo moći dokazati jer na red za spašavanje dolazi niz malih banaka u Italiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close