Populisti u Vladi, potresi na tržištima obveznica

Autor: Ana Blašković , 01. kolovoz 2018. u 22:01
Talijanski premijer Giuseppe Conte ne ulijeva povjerenje investitorima/Reuters

Situacija reflektira da investitori imaju više povjerenja korporacije nego političko vodstvo.

Italija polako, ali sigurno plaća cijenu svoje populističke vlade. Prinos na državne obveznice potonuo je ispod prinosa na obveznice talijanskih kompanija što je neobična situacija koja reflektira činjenicu da investitori imaju više povjerenja u tamošnje korporacije nego političko vodstvo, piše Financial Times.

Indeks Markit iBoxx Total Return talijanskog korporativnog duga pao je dva posto ove godine, no ekvivalentni pokazatelj za državne vrijednosnice istodobno je potonuo 3,3 posto. 

Čudno samo na prvi pogled
Matthew Bailey, strateg u JP Morganu, rekao je za FT da se situacija s talijanskim obveznicama "može činiti neobična, ali na prvi pogled jer bi se, intuitivno, korporativne obveznice trebale trgovati s uključenom premijom kreditnog rizika u odnosu na državne".  Ipak, dodaje, da se na većina talijanskih korporacija primjenjuje englesko pravo umjesto lokalno talijansko, kao i da mnoge imaju međunarodno diverzificiranu imovinu što bi ih donekle moglo zaštiti u slučaju da dođe do promjena valute. 

Podsjetimo, talijanski populistički trojac, premijer Giuseppe Conte, lider Pet Zvijezda Luigi di Maio te šef Sjeverne lige Matteo Salvini zvani 'Kapetan', u rukama drže pitanje izlaska Italije iz eurozone i budućnost eura. Ta opcija, po novom, više nije opcija, no investitorima nije pretjerana utjeha jer su se stajališta oko krucijalnih tema već dijametralno mijenjala.

Test povjerenja nakon ljeta
Zahvaljujući inozemnim prihodima posebno dobro stoje obveznice energetskih kompanija i potrošačkih dobara istog dospijeća kao i državne, primjerice Enela, Enija i Ferrarija.  Isto ne vrijedi za banke kojima je potonula i cijena dionica i prinos na obveznice. 

Premda se obvezničko tržište donekle smirilo u odnosu na paničnu rasprodaju nakon izbora početkom godine, nervoza je i dalje prisutna. Pravi test povjerenja dolazi nakon ljeta kad će Vlada predstaviti nacrt proračuna za 2019. 

Komentirajte prvi

New Report

Close