Plasmani porasli za 2,4 milijardi kuna u studenom

Autor: Ana Blašković , 01. siječanj 2020. u 22:00
HNB ističe da je u studenom usporio pad kreditiranja tvrtki/Davor Puklavec/PIXSELL

Krediti stanovništvu nastavljaju rasti godišnjom dinamikom od 7 posto.

Ukupni plasmani monetarnih institucija, pod čime se podrazumijevaju banke i stambene štedionice, građanima i tvrtkama porasli su u studenom za 2,4 milijarde kuna, a njihova godišnja stopa rasta povećana je na 3,5 posto na osnovi transakcija, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB) u redovnom komentaru monetarnih kretanja za studeno.

Središnja banka pritom ističe da je godišnji pad plasmana nefinancijskim poduzećima osjetno usporio; s -2,5 posto krajem listopada na -1 posto krajem studenoga, čemu je, uz novo zaduživanje većeg broja poduzeća, pridonijelo i iščezavanje dijela negativnog učinka aktiviranja državnih jamstava izdanim brodogradilištima u prošloj godini.

Kada je riječ o stanovništvu, godišnji rast plasmana od 7 posto tom segmentu nastavlja sličnom dinamikom kao i prethodnih nekoliko mjeseci. Pritom se godišnji rast gotovinskih nenamjenskih kredita nastavio usporavati, dok su pak stambeni krediti nastavili ubrzavati što u HNB-u objašnjavaju efektom nastavka provođenja programa Vlade za subvencioniranje stambenih kredita.

Godišnji rast nominalnog stanja plasmana (koji je u studenome iznosio 2,1 posto) bio je manji od rasta na osnovi transakcija, što je uglavnom bilo posljedica prodaja nenaplativih plasmana poduzećima, zaključuje se u komentaru monetarnih kretanja za studeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close