Pad cijena nafte za 20 posto donosi 110 mlrd. dolara ušteda

Autor: Tomislav Pili , 11. studeni 2014. u 22:01
Cijena sirove nafte u posljednja četiri mjeseca oslabila je za četvrtinu/REUTERS

Izračun pokazuje da kompanije štede 40, a kućanstva 70 milijardi dolara.

Sve niže cijene nafte loša su vijest za naftne kompanije, ali odlična za ostale sektore i posljedično, cijelo tržište kapitala, ocjenjuju analitičari.

Prema izračunu analitičara britanske banke Barclay's, pad cijena sirove nafte za 20 posto znači 40 milijardi dolara niže kapitalne troškove za industriju te 70 milijardi dolara uštede za kućanstva. Više novca u kućanstvima trebalo bi značiti, barem u teoriji, više osobne potrošnje, što pak dovodi do viših prihoda kompanija. No, ne treba zanemariti ni viši ulagački potencijal kućanstava, što posebno vrijedi u SAD-u gdje je 60 posto kućanstava investiralo u vrijednosnice.

 

82dolara

za barel iznosila je cijena u utorak, gotovo najniže u četiri godine

"Vjerujemo da pozitivne posljedice po kućanstva nadmašuju negativne posljedice za energetski sektor", ističe se u analizi Barclay'sa koju prenosi CNBC. Prema njihovu mišljenju, pad troškova uvjetovanih energijom pogoduje građevinskom sektoru i strojogradnji. Osim toga, pad prihoda naftnih kompanija ne bi se trebao pretjerano negativno odraziti i na tržište rada s obzirom na umjereni doprinos tog sektora u zapošljavanju. Kako piše američki medij, ovo mišljenje dijele i drugi poznavatelji tržišta kapitala. Tako Randy Frederick, direktor u brokerskoj kući Charles Schwab, smatra da je kretanje cijena nafte u posljednje vrijeme pogrešno interpretirano.

"Cijene nafte utječu na naftne kompanije, ali imaju pozitivan efekt na potrošače", ocjenjuje Frederick. U svakom slučaju, cijene nafte i dalje su u silaznoj putanji nakon što su od lipnja izgubile četvrtinu vrijednosti. Cijena barela sirove nafte u utorak se na londonskom tržištu kretala oko 82 dolara, nakon što je ranije dotaknula najnižu razinu u posljednje četiri godine, uslijed snažnog tečaja dolara i znatne američke proizvodnje iz škriljevca. Na londonskom je tržištu cijena barela pala u jutarnjoj trgovini 1,11 dolara u odnosu na zatvaranje tržišta u ponedjeljak, na 81,23 dolara, najnižu razinu od listopada 2010. godine. Ipak, cijena se kasnije oporavila na oko 82 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close