Osiguranje potraživanja najbolja je zaštita od gubitaka

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2015. u 09:25
Ladislav Artnik, predsjednik Uprave SID - Prve kreditne zavarovalnice

SID – Prva Kreditna zavarovalnica trenutno osigurava rizike u nešto više od 100 zemalja.

SID – Prva kreditna zavarovalnica d.d. vodeće je kreditno osiguravajuće društvo u Sloveniji s timom koji već više od dvadeset godina aktivno sudjeluje u razvoju domaćeg tržišta osiguranja.

Osim u Sloveniji, SID posluje u mnogim državama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.  Ladislava Artnika, predsjednika Uprave SID – Prve kreditne zavarovalnice upitali smo kakav je interes za osiguranje trgovine u našoj zemlji, kakav u Sloveniji i svijetu, te koji su budući poslovni planovi tvrtke.

Vaša osnovna djelatnost je osiguranje potraživanja. Možete li ukratko objasniti o čemu se tu točno radi?
Ukratko, radi se o zaštiti prodavača robe i usluga od neplaćanja njihovih kupaca ili korisnika usluga. Pošto se većina trgovine odvija s odgodom plaćanja bez nekih konkretnih jamstava (bankovne garancije, akreditiv) uvijek postoji rizik, da kupac neće biti u mogućnosti platiti. Glavni razlog će biti insolventnost (stečaj ili predstečajna nagodba).

Tko su vaši klijenti i koja pokrića nudite?
U većini su to izvoznici, a dobar dio i firme koje su aktivne na domaćem tržištu. Pored pokrića rizika neplaćanja nakon isporuke, moguće je osigurati i rizike koji se mogu realizirati i u toku proizvodnje (nesolventnost kupca odnosno naručitelja). Ta osiguranja dolaze u obzir kada se proizvodi izrađuju prema posebnim specifikacijama pa je prodaja nekom drugom kupcu zbog toga onemogućena. Glavnina osiguranja odnosi se na revolving proslove, a možemo osigurati i pojedine projektne poslove gdje rok plaćanja nije veći od dvije godine.

Koji su najveći benefiti osiguranja potraživanja za poslovne korisnike?
Osiguranje potraživanja prema stranim i / ili domaćim kupcima kod Prve kreditne je sveobuhvatna usluga, koje osim zaštite od financijskih gubitaka, za društvo također nudi i druge osiguravajuće pogodnosti, kao što je poboljšanje njihove kreditne sposobnosti i lakši pristup financiranju, povećanje prihoda i profitabilnosti, smanjenje troškova, poboljšanje rejtinga…

Koliko godišnje prometa osiguravate i koliko od toga otpada na inozemnu, a koliko na domaću prodaju?
Godišnje osiguravamo približno 5 milijardi eura poslova, a od toga 30 posto se odnosi se na domaću prodaju.

Koliko država obuhvaća vaše osiguranje i kako vršite analizu i procjenu rizika tih tržišta?
Trenutno su osigurani rizici u nešto više od 100 država. Kod ocjenjivanja rizika u pojedinim državama koristimo brojne izvore informacija, od bonitetnih kuća, banaka, diplomatskih predstavništava, lokalnih osiguravatelja, a i u nekim slučajevima i sami izlazimo na teren.

Koliko je ukupno trgovine u svijetu osigurano i možete li to usporediti s regijom?
Osigurano je preko 15 % ukupne svjetske trgovine, a pritom je potrebno uzeti u obzir činjenicu da se veliki dio svjetske trgovine odvija između poduzeća unutar skupina te ih nije moguće osigurati. Prema našim iskustvima, interes za osiguranje potraživanja na hrvatskom tržištu raste i to brže nego u Sloveniji gdje je proizvod više prepoznat od strane poduzetnika, pogotovo izvoznika.

Vodeće ste kreditno osiguravajuće društvo u Sloveniji. Kakvi su vam planovi u Hrvatskoj?
Konkurencija ponude ovih osiguranja na hrvatskom tržištu je dosta jaka pa se tako uz prodajne aktivnosti jača i razvija i svijest menedžmenta za potrebom osiguranja rizika naplate. Prema tome, i Prva kreditna planira pojačati prodajne aktivnosti u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close