Obitelj Botín i dalje vodi Santander

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2014. u 22:00
Ana Botín do sada je vodila britansku podružnicu/REUTERS

Ana Botín imenovana nasljednicom oca Emilia na čelu najveće banke.

Španjolski bankovni div Banco Santander imenovao je Anu Patriciu Botín novom čelnicom nakon iznenadne smrti njezina oca Emilia.

Time je postala vodeća žena u bankarskoj industriji Europe te nastavila tradiciju stoljetnog upravljanja obitelji Botín najvećom bankom u eurozoni.Punim imenom Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O'Shea do sada je bila u Velikoj Britaniji gdje je restrukturirala britanski ogranak Santandera pred vjerojatno izlistavanje njegovih dionica na burzi. Osim što ima višegodišnje iskustvo u bankarstvu, govori i pet stranih jezika. Kao najstarija kćer dugo je smatrana nasljednicom svoga oca Emilia, koji je Santander u 28 godina iz male španjolske banke pretvorio u globalnu financijsku instituciju.

Emilio Botín preminuo je u srijedu od srčanog udara.Ipak, tamošnji analitičari smatraju da će Ana Botín kao dugogodišnji bankar u segmentu ulaganja i poslovanja s građanima biti pod pritiskom da radi jednako dobro kao i otac. Vodit će banku kroz predstojeći stres-test koji vodi Europska središnja banka (ECB), a koji bi, po mišljenju tamošnjih stručnjaka, trebao uspješno završiti. Dugoročno gledano, ulagači od nje očekuju povećanje profitabilnosti da bi se očuvale izdašne dividende, a očekuju i da će pronaći nova tržišta. Njezino imenovanje izazvalo je kontroverze u Španjolskoj jer je upitno da obitelj Botín tako dugo upravlja bankom, a posjeduje svega dva posto dionica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close