Novčani fondovi zbog regulative spali na ‘jedno slovo’

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2019. u 07:56
Ante Žigman, čelnik Hanfe koja je navodno bila spremna malo 'olabaviti' zahtjeve/S.Š./PIXSELL

Zbog prestrogih pravila većina prešla u rizičniju kategoriju, ‘staru’ će zadržati samo Altu Multicash.

Nekoć vrlo popularni među domaćim investitorima, posebice malima, novčani investicijski fondovi spali su na "jedno slovo" zbog nove, prezahtjevne regulative, tvrdi financijska industrija.

To će se odraziti i na ulagače koji više neće moći očekivati povećanje vrijednosti ulaganja u vrlo kratkom vremenu. Hanfa je priopćila kako će, od ukupno 21 novčanog fonda u Hrvatskoj, uslijed stupanja na snagu tzv. Uredbe o novčanim fondovima, njih 19 nastaviti poslovanje u kategoriji kratkoročnih obvezničkih fondova.

InterCapital Income Plus poslovat će u kategoriji "Ostali fondovi", a samo će  – Altu Multicash pod upravljanjem slovenskog društva Alta Skladi nastaviti raditi kao novčani fond, tvrdi regulator. 

"Proces preregistracije privodi se kraju, Hanfa je dosad izdala 20 rješenja za fondove koji nastavljaju poslovati izvan kategorije novčanih fondova, a u tijeku je izdavanje odobrenja za jedan fond koji će nastaviti raditi u kategoriji novčanih, a koji je imao nešto duži zakonski rok za podnošenje zahtjeva", ističe se u priopćenju.

Promjena kategorije fonda znači i promjenu ulagačke strategije, što je posebno važno jer su u Hrvatskoj dosad u novčane fondove uvelike investirali mali ulagatelji, navodi regulator.

Predstavnici fondovske industrije u neslužbenom razgovoru ističu kako je većina društava zaključila kako je usklađenje s novom regulativom praktički nemoguće. Hanfa je navodno bila spremna malo i "olabaviti" zahtjeve, ali su oni svejedno bili preteški, može se čuti.

Stoga je većima društava odlučila napustiti kategoriju novčanih fondova i prijeći u prvu rizičniju, a to su kratkoročni obveznički fondovi. Za ulagače to konkretno znači da najmanji preporučeni rok ulaganja više neće biti nekoliko tjedana, kao u slučaju novčanih fondova, već nekoliko mjeseci.

Inače, unazad nekoliko godina primjetan je trend povlačenja ulagača iz novčanih fondova koji zbog niskih kamatnih stopa nude sve manje prinose. Kraj prošle godine dočekali su na 7,1 milijardu kuna neto imovine što je 18 posto manje nego godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close