Njemački Allianz želi preuzeti Dunav osiguranje

Autor: Rato Petković , 23. svibanj 2008. u 06:30

Njemačka osiguravajuća kuća Allianz, vodeća u središnjoj Europi, pregovara s vladom o preuzimanju najvećeg srbijanskog osiguravajućeg društva Dunav.

To je izjavio Klaus Juncker, potpredsjednik njemačke kompanije, prema čijim riječima Allianz kani ući na srbijansko osiguravajuće tržište na kome je već prisutno više inozemnih osiguravajućih kuća, poput Grawea, Wiener Städtischea, Unique, Fondiarije i Triglava. Allianz je svojedobno bio zainteresiran za DDOR Novi Sad, ali se povukao, zbog višekratnog odgađanja njegove prodaje, pa ga je na koncu kupila italijanska kompanija Fondiaria za 220 milijuna eura, što je u stručnim krugovima ocijenjeno kao preniska cijena. Juncker nije direktno spomeinjao Dunav, ali to osiguravajuće društvo je jedino koje još nije privatizirano. Dunav pokriva trećinu srpskog osiguravajućeg tržišta i prema prethodnim vladinim odlukama trebalo je ostati u većinskom državnom vlasništvu. Prilikom dokapitalizacije Komercijalne banke od strane Europske banke za obnovu i razvoj (ERBD), koja je sa 70 milijuna postala vlasnik 25 posto najveće domaće banke, ERBD je pokazao zanimanje za ulazak u Dunav. Vlada je sada na mukama kako da Dunav prepusti njemačkoj kompaniji, kada je dala obećanje ERBD da će imati prednost kod privatizacije Dunava. To je, po svemu sudeći, jedan od razloga što je vlada demantirala da vodi pregovore s njemačkom kompanijom o privatizaciji Dunava. Dunav osiguranje je društvo registrirano za sve vrste osiguranja, posjeduje 21 glavnu filijalu i oko 600 prodajnih mjesta. Ažurnost u isplati štete dostigla je 99,5 posto. U pripremi Dunava za privatizaciju već je provedeno razdvajanje njegove imovine koja nije u vezi s osiguravajućim poslovima. Tako je, među ostalim, prodan hotel Jugoslavija u kojemu je otvorena najveća kockarnica u regiji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ništa novo saradnja je postojala 1988,1989,ako je Alianz atraktivan na Ruskom tržištu i klijenti su zadovoljni nije upitno ,ja opet vidim dobar vid zarade.

New Report

Close