Neto dobit češkog J&T-ja 38 milijuna eura u šest mjeseci

Autor: Ana Blašković , 24. kolovoz 2015. u 22:01
Monica Cereova, članica Uprave Vabe i glavna veza prema J&T-ju

Vrijednost aktive češkog J&T-ja dosegnula je 5,38 milijardi eura.

Češka J&T banka, vlasnica domaće Vaba banke, zaključila je prvo polugodište prošle godine s 38 milijuna eura neto dobiti.

To je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porast od 11 posto, priopćio je taj češki kreditor. Prema nerevidiranom konsolidiranom izvješću J&T Banka završila je prvu polovinu godine s vrijednošću aktive od 5,38 milijardi eura što predstavlja godišnji porast od 17 posto. 

 

4,3mlrd.

eura iznosili su ukupni depoziti klijenata krajem lipnja

Dugoročni depoziti
Rast aktive ponajviše je rezultat povećanja depozita klijenata koji su dosegli 4,3 milijarde eura što je 19 posto više, navodi se u priopćenju jedne od vodećih tamošnjih privatnih banaka. Kad je riječ o prikupljenoj štednji, J&T-u više od 60 posto depozita čine oni s rokom dospijeća dužim od godine dana. Broj odobrenih kredita je veći je za devet posto u odnosu na prethodnu godinu, a njihova vrijednost dosegnula je 2,77 milijardi eura. Iz banke napominju da je 9-postotno povećanje neto prihoda od kamata, ukupno 55,2 milijuna eura, također doprinijelo pozitivnom rastu ukupne bilance banke.

U strukturi imovine, tekuća imovina je značajno porasla na 1,7 milijardi eura. "Povoljni rezultati posljedica su povećanog interesa klijenata za investicijske mogućnosti. U prvoj polovini godine uspješno smo lansirali više obveznica kompanije CPI – Czech Property Investment, tvrtki Dairewa i EPH što je ponovno potvrdilo zanimanje investitora u povećanje vrijednosti njihovih raspoloživih sredstava. Ponuda investicijskih proizvoda također je doprinijela i rastu od 25 posto neto prihoda od provizija i kamata", izjavio je član Uprave J&T banke Štepan Ašer.

U Vabi pospremanje
U Varaždinu u međuvremenu još uvijek traje 'pospremanje' portfelja pa je Vaba na polugodištu ostvarila 6,5 milijuna kuna gubitka. Neto kamatni prihod iznosio je 8,5 milijuna kuna što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od gotovo 28 posto. Ukupni depoziti banke bili su veći za četiri posto i dosegli 1,17 milijardi kuna, dok je kapital povećan na 154,8 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close