Neredi na Taksimu srušili i tursko tržište kapitala

Autor: Tin Bašić , 04. lipanj 2013. u 08:40
Politička situacija u Turskoj sve je više polarizirana/EPA

Investitori su su mahom prodavali svoje pozicije, šo je srušilo vrijednost glavnog indeksa Istanbulske burze za 7,35 posto.

Neredi u Turskoj uzrokovali su kolaps na tamošnjem tržištu kapitala. Peti dan prosvjeda na istanbulskom trgu Taksim, koji su prerasli u masovnu akciju protiv premijera Recep Tayyip Erdoğan, investitori su su mahom prodavali svoje pozicije. Metež na Taksimu je srušio vrijednost glavnog indeksa Istanbulske burze za 7,35 posto, piše Financial Times.

Neredi su se odrazili i na državne obeznice. Trošak osiguravanja petogodišnjeg turskog duga (credit default swap) skočio je 12 baznih bodova na 143 boda, što jasno ukazuje na strah ulagača. "Iako je tursko tržište kapitala pod velikim pritiskom prodavatelja, investitori nisu nužno tek sada shvatili što se događa", izjavio je za Wall Street Journal Lars Christensen, glavni analitičar Danske Banka. Kaže da politička situacija u Turskoj postaje sve više polarizirana.

 

Christensen

Iako je tursko tržište kapitala pod velikim pritiskom prodavatelja, investitori nisu nužno tek sada shvatili što se događa

"To će prije ili kasnije ostaviti negativne posljedice na političku stabilnost. Međutim, u slučaju Turske, tržište ne bi trebalo biti iznenađeno tim rizikom", kaže Christensen. U ponedjeljak se oglasio i premijer Erdoğan kazavši da su anti-vladini prosvjednici ekstremisti koji su povezani sa stranim državama. Istaknuo je da je i oporbena Narodna stranka odradila aktvinu ulogu u ovim prosvjedima. Premijer je apelirao na sve da se situacija što prije smiri. "Što mogu reći da se situacija smiri? Budite mirni, opustite se, sve ovo će završiti", izjavio je premijer Erdoğan netom prije odlaska u službeni posjet Maroku. Na smirivanje je pozvao i predsjednik Abdullah Gül.

Najveća korekcija

Padaju dionice, obveznice

Indeks Borse Istanbul National 100 u ponedjeljak je pao 7,4 posto, što je najveća korekcija od kolovoza 2011. godine. Prinose na turske obveznice stropoštale su se najviše od 2006. godine jer je oslabila nacionalna valuta – turska lira. Dionica turske banke Akbank TAS, koja je u djelomičnom vlasništvu Citigroupa, u ponedjeljak je pala za 9,4 posto, što je osmi dan korekcije, najduže razdoblje pesimizma od 2008.

Komentirajte prvi

New Report

Close