Najbolji tjedan svjetskih dionica od početka ožujka

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2018. u 22:01
Niža inflacija dodatno je 'izglačala' krivulju prinosa američkih obveznica, Foto: Reuters

Sporiji rast američke inflacije razgalio investitore širom svijeta.

Dionice su opet poželjna roba, ako je suditi po kretanju svjetskog dioničkog mjerila koje je prošloga tjedna ostvarilo najveći rast od početka ožujka. Vrijednost MSCI All Country World indeksa koji prati kretanje cijena dionica u 47 država u petak je ojačao dodatnih 0,3 posto čime je zabilježio najbolji tjedan od 9. ožujka.

Smanjena očekivanja

Uz rast cijena dionica energetskih kompanija nakon američke odluke o napuštanju nuklearnog sporazuma s Iranom što je potaknulo cijene nafte, na rast investitorskog apetita za rizikom utjecali su podaci o stopi inflacije u SAD-u. Podsjetimo, cijene u travnju porasle su svega 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, dok su analitičari očekivali rast od 0,2 posto. Na godišnjoj razini inflacija iznosi 2,1 posto, podjednako kao i u ožujku. Objavljeni podaci smanjili su tržišna očekivanja o bržoj Fedovoj dinamici povećanja kamatnih stopa. Tržište očekuje da će zasigurno Fed povećati kamatne stope i sljedećeg mjeseca što bi bilo drugo povećanje ove godine.

 

16posto

porasla je dobit europskih tvrtki iz indeksa MSCI EMU

No, hoće li nastaviti s takvom dinamikom prema ranije očekivanih tri, pa čak i četiri povećanja, vidjet će se u ljeto, smatra za Reuters Konstantinos Anthis, voditelj istraživanja ADS Securitiesa. “Inflacija raste, no ne tako rapidno da bi Fed trebao poduzimati agresivnije poteze da bi spriječio pregrijavanje gospodarstva”, kaže James McGlew, analitičar u tvrtki Argonaut. Niža inflacija od očekivanja dodatno je “izglačala” krivulju prinosa američkih obveznica, pa je razlika u prinosu između petogodišnje i 30-godišnje obveznice najmanja od 2007. godine.

Okretanje dugu

Kad je već riječ o obveznicama, valja spomenuti da su se investitori prošloga tjedna okrenuli dugu perifernih članica eurozone čije su prinose blago povećali izgledi sastavljanja talijanske vlade između krajnje desne Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda. Naime, prinos na talijanske 10-godišnje obveznice postigao je najveći tjedni rast od veljače.

Iako su europske dionice u petak oslabile, indeks Euro Stoxx 600 na tjednoj je razini ostvario sedmi uzastopni tjedan povećanja vrijednosti što je najduži takav niz u tri godine. Podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija. Prema dosad objavljenim izvješćima, kompanije iz sastava MSCI EMU indeksa ostvarile su u prvom tromjesečju rast dobiti za 16 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na azijskim su burzama u petak cijene dionica snažno porasle zahvaljujući efektu slabije američke inflacije. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo tri tjedna. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao oko jedan posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu ojačale između 0,1 i 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close