Na novu obveznicu od tri milijarde kuna kamata 3,25%

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2017. u 22:01
Na domaćem tržištu Ministarstvo financija zadužilo se posljednji put u veljači/FOTOLIA

Ovo je prvo obvezničko izdanje realizirano uz indeksaciju glavnice na kretanje tečaja prema euru.

Ministarstvo financija realiziralo je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznice s dospijećem 2032. godine u ukupnom nominalnom iznosu od tri milijarde kuna, priopćeno je u srijedu iz tog ministarstva.

Knjige upisa otvorene su bile u 9 sati, a zatvorene u 12.30 sati. Izdanje obveznice konačno je realizirano uz kamatnu stopu od 3,25 posto te prinos od 3,30 posto.

 

3 posto

iznosio je kupon na eursku obveznicu izdanu u ožujku

Značajan interes 
"Značajan interes investitora omogućio je Hrvatskoj izdanje obveznica pod iznimno povoljnim uvjetima financiranja s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, na rok od 15 godina. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore", kaže se u priopćenju Ministarstva financija. Dodaje se da je to izdanje državnih obveznica s trenutno najdužom ročnošću te izdanje koje je po prvi put realizirano uz indeksaciju glavnice obveznica na kretanje tečaja kune prema euru..

Najniži prinos
Hrvatska se posljednji put zadužila sredinom ožujka ove godine na inozemnom tržištu, dogovorivši prodaju 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice s dospijećem 2027. godine, uz prinos od 3,19 posto i kuponom od tri posto, što je dosad najpovoljnije zaduženje. Na domaćem tržištu, pak, posljednji put Ministarstvo financija izdalo je dvije kunske obveznice u veljači, ukupno od 8,5 milijardi kuna i to s također povijesno najnižim prinosom – petogodišnja kunska obveznica s prinosom od 2,25, a 11-godišnja od 2,87 posto. U studenome na naplatu stiže još obveznica vrijedna četiri milijarde kuna, 

Komentirajte prvi

New Report

Close