Linić se zadužio za još 1,8 milijardi kuna

Autor: Tin Bašić , 11. ožujak 2014. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sve što su ulagači ponudili na aukciji, Ministarstvo je prihvatilo.

Iako je Ministarstvo financija planiralo kratkoročno se zadužiti za ukupno 1,21 milijardu kuna (ulagačima je ponuđeno nudi 1,1 milijarda kuna i 15 milijuna eura novih trezorskih zapisa), novi dug puno je viši.

Ukupno je u utorak izdano 1,8 milijardi kunskih trezorskih zapisa i 1,5 milijuna eurskih, a prihvaćene su sve pristigle ponude. Investitori, a riječ je uglavnom o bankama, ponudili su 1,59 milijardi kuna za jednogodišnje trezorske zapise i 211 milijuna za šestomjesečne. Iako je Ministarstvo u planu imalo izdavanje tromjesečnih trezoraca, na kraju ih nije bilo.

Kamata stopa za jednogodišnje trezorce je nevjerojatnih dva posto, a na tromjesečne 1,2 posto. Što se tiče eurskih, iako je bilo planirano izdanje od 15 milijuna, banke su ponudile samo 1,5 milijuna uz kamatnu stopu od 0,45 posto. Riječ je o jednogodišnjim trezorcima. Ovim izdanjem Ministarstvo je u potpunosti pokrilo trezorce koji sada dospijevaju. Podsjetimo, riječ je o 1,57 milijardi kuna i 20,4 milijuna eura. Ukupno, dospijeva 1,72 milijarde kuna kratkoročnog duga, što znači da je ministarstvu od novog izdanja ostalo oko 100 milijuna viška.

Komentirajte prvi

New Report

Close