Kupnja oldtimera i umjetnina donijela više od dionica

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2015. u 22:01
Arhivska fotografija: Luka Stanzl / Pixsell

Alternativnim oblicima imovine cijene ne prestaju rasti.

Kupnja automobila-oldtimera i umjetnina mnogo je racionalnije ulaganje od kupnje dionica, pokazuju podaci konzultanske kuće za nekretnine Knight Frank. Od rujna prošle godina pa do rujna ove godine prosječna cijena oldtimera porasla je za 18 posto čime su zasjeli na vrh liste alternativnih investicijskih klasa. Starodobnike slijede umjetnine kojima je cijena uvećana za 15 posto, a na trećem je mjestu antikni novac s rastom od 13 posto.

Za usporedbu, britanski FTSE 100 burzovni indeks u posljednjih je godinu dana oslabio preko jedan posto dok je američki S&P 500 u plusu od tri posto. Pogled u dužu vremensku seriju od pet godina još više daje za pravo ulaganju u alternativne oblike imovine. U tom je razdoblju S&P 500 ojačao 66 posto dok je oldtimerima cijena uvećana za čak 161 posto.

 

5000 oldtimera

vrijednih 1,2 milijarde dolara kupljeno je ove godine

Ulagači u antikni novac oplodili su novac za 92 posto. Na trećem je mjestu nakit s rastom od preko 70 posto, a slijede ga umjetnine s 44 posto rasta. Za golem skok cijene oldtimera dva su razloga. Bogatašima su oldtimeri ostvarenje dječačkih snova te ulaznica u mondeni životni stil, tvrdi za Financial Times Dietrich Hatlapa, osnivač tvrtke Historic Automobile Group. No, postoji i racionalniji razlog od ostvarenja snova. U zapadnim državama prodaja oldtimera s dobitkom ne podliježe oporezivanju kapitalne dobiti.

U posljednjih godinu dana kupljeno je oko 5000 oldtimera vrijednih fantastičnih 1,2 milijarde dolara. Međutim, samo njih 225 vrijedilo je više od milijun dolara. S druge pak strane, oldtimeri, ali i ostale vrste alternativnih investicijskih klasa trenutno se kupuju iz strasti, a ne zbog motiva za porastom vrijednosti ulaganja. Naime, čak 63 posto kupaca nekog oblika alternativne imovine učinilo je to iz drugih motiva koji nisu povezani s oplođivanjem novca, pokazuje istraživanje Knight Franka. Njih 23 posto vjeruje da će alternativna imovina pružiti zaštitu njihovom novcu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close